Charcuterie 2

4 oktober 2012 Jan Joosten

Geachte collega’s, op 8 augustus verscheen het prachtige meesterwerk van Paul van Trigt: Charcuterie 2. Ruim een maand voor de sluitingsdatum voor de inschrijving - 6 september - van de Slavakto 2012. Ik hoop dat u deze dikke pil heeft aangeschaft, het is een must voor iedereen die zijn hart aan ons ambacht heeft verpand.

En als u zich houdt aan de receptuur, gaat het gegarandeerd gouden certificaten opleveren. Schrijf daarna de plaatselijke  krant of regionale tv aan. Er zijn altijd wel enkele media die uw successtory willen uitdragen. U kunt niet allemaal rubriekskampioen worden, maar achter op de wagen van het Slavakto-succes rijdt u ook mee met uw gouden certificaten. Laat zien dat wij geen uitstervend ambacht zijn, maar vecht voor erkenning. Want het duurt niet zo lang meer alvorens ook de grote supermarktketens meedoen met hun  toeleveranciers. Om ons de nek om te draaien. Een gezonde differentiatie in winkels interesseert deze  machtswellustelingen niet. Ze zijn alleen bezig de aandeelhouders ter wille te zijn voor goede cijfers en dividend en gaan over lijken. En dat weten heel veel toeleveranciers. Ze zitten klem met oplopende varkensprijzen (prima voor de sector), maar leveren zul je met je contract. Wist u dat supermarktketens belastingafspraken maken met de belastingdienst? Moeten wij als slagers eens mee aankomen. Uw btw iets te laat afdragen door omstandigheden en u bent in woord en geschrift al een halve crimineel.
Afijn, we moeten door. Een kans is binnenkort de Nationale Burendag op 22 september, georganiseerd door het Oranjefonds. We kunnen daar in de slagersbranche wat mee doen. Ik weet niet of er toenadering is geweest met de brancheorganisaties. Of dat Douwe Egberts het alleenrecht wil behouden als partner. Ik zou zeggen: maak voor uzelf op tijd een Nationale Burendag BBQ-aanbieding. En meld uw plaatselijk nieuwsblad dat u de Nationale Burendag wilt steunen.
Het gaat u naar den vleze,
Jan Joosten

Altijd op de hoogte blijven?