Slagers over... Recepturen
In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Gertjan Kiers en Ed Nozeman buigen zich dit keer over productontwikkeling en recepturen.
Het belang van een goed recept kennen we allemaal. Zo ook mijn grootvader Ed Nozeman, 100 jaar geleden al. Ik heb een oud receptenboekje van hem geërfd, waarin hij met potlood zijn waardevolste recepten heeft opgeschreven. Een mooie herinnering aan vroegere tijden, toen de computer en de smartphone nog lang niet waren uitgevonden.
Mijn opa mocht graag een poging doen recepten te verbeteren. Hij schreef erover in het boekje, met een datum en de wijzigingen. Bijvoorbeeld: “voeg product X toe aan de leverworst”. Het gebeurde regelmatig dat hij even verderop in het boekje noteerde: “terug naar het oude recept voor leverworst, zonder X.” Goed is goed. Bij geslaagde veranderingen mocht niemand weten wat er veranderd was. Stel je voor dat een ander zijn product na zou maken.
In de huidige tijd gaan de meeste slagers niet meer zo krampachtig om met recepten. Een mooi voorbeeld van productontwikkeling en het delen van kennis is de Gouden Slagersring. Welke slager zou deze nou niet willen winnen? Het mooie van deze vakwedstrijd is dat de winnaar zijn recept, met alle ins en outs, deelt met zijn vakgenoten, zodat iedereen er gebruik van kan maken.
Een van die winnende recepten is de rundvleestapenade van Johan van Uden (die maar liefst tweemaal winnaar werd van de Gouden Slagersring). Bijna iedere slager heeft dit mooie product wel eens opgenomen in zijn assortiment. Zo blijkt dat je zeker niet alles zelf hoeft te bedenken en ontwikkelen.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen.
Dit is een artikel uit Vleesmagazine 5. Meer van deze artikelen lezen? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.
|