(5) Maandag 17 september

4 januari 2010 Jos Rademakers

Het varkensvleescongres in Nanjing wordt goed bezocht. Naast de vele Chinese presentaties hield ook Geert Jansen van het Nederlandse concern Vion een goede presentatie. Daarmee wist het bedrijf zich ten overstaan van een gehoor uit 45 landen goed op de wereldkaart te zetten.

Slechte markt

Het congres is niet alleen informatieoverdracht maar toch ook en vooral een platform van de internationale vertegenwoordigers van varkens en varkensvlees.

De vertegenwoordigers van de Europese varkenshouders hebben natuurlijk met elkaar gesproken over de slechte varkensmarkt. Met de huidige biggenprijs van onder de 20 euro verwacht men op termijn een kaalslag onder de zeugenhouders.

Prijzen hoger

Een slechte opbrengstprijs met hoge voerprijzen en forse mestafzetkosten is een fatale combinatie. Men doet hier een oproep aan de internationale retail om de consumentenprijzen te verhogen met het oog op een betere uitbetaling voor de varkenshouders. Verder gingen er stemmen op om in Brussel marktondersteuning te bepleiten in de vorm van particuliere opslag.


Top

Opvallend was toch ook de inmiddels internationaal gepropageerde tracking & tracing en kwaliteitssystemen. Nederland is daarin vooral voor de Chinezen het voorbeeld. We zitten dus op de goede weg met onze IKB en SKV systemen. Aangevuld met de modulen van de monitoring kritische stoffen zitten we absoluut in de kopgroep. Jammer dat dit in eigen land niet door iedereen wordt gezien.

Altijd op de hoogte blijven?