4 augustus: Ga je mee naar een slachterij?

4 januari 2010 Caroline

Nou, nou Tobias, 


Je hebt de discussie ondanks de komkommertijd wel even wat opgestookt met je uitspraken over slachters.

Ze doen mensonwaardig werk, ze zijn afgestompt, lopen psychologische trauma’s op, verdienen een mooiere baan. Toe maar. Dit riekt weer aardig naar het superioriteitsgevoel van de vegetariër, neem me niet kwalijk. 


Ik vraag me trouwens wel af hoe representatief die onderzoeken zijn die je noemt. Ik heb in mijn leven bij Meat & Meal al heel wat slachters ontmoet, maar nog nooit een getraumatiseerde. En ik ben toch al wel bij een flink aantal bedrijven geweest. 


Zowel op de website als in mijn mailbox kwamen reacties op jouw verhaal. Ook van slachters zelf. Zo schreef iemand het volgende: 


“Ik werk bij een varkensslachterij en ik wil graag eens mijn mening geven. Een heleboel mensen zijn tegen vlees eten en willen dit willens en wetens opdringen aan andere mensen en bijna eisen dat zij de rest van hun leven vegetarisch worden. 

De mens is van nature een dier en wij behoren tot de omnivoren. Kijk in de spiegel en je ziet dat wij de ogen voor in de schedel hebben en flink wat tanden in de mond misschien om goed op vlees te kunnen kauwen? 

Een mens heeft vlees nodig omdat ons lichaam daarop ingesteld is, bepaalde vitaminen halen wij uit vlees en dat is van nature zo geregeld. Elke dag slachten wij gemiddeld 4500 varkens en ja, ik kijk wel eens naar de koelcellen met duizenden varkens erin en bedenk me dan “wat raar dat mensen dit doen en zo gewoon vinden om te doen. Maar zolang de mens bestaat in zijn huidige vorm eet hij ook vlees, als de natuur het nodig vind dat wij geen vlees meer eten zullen wij middels evolutie veranderen en niet doordat de ene mens de andere mens oplegt geen vlees meer te moeten eten. Op aarde geld de regel : Eten en gegeten worden!" 


Een ander schreef: “Sjonge sjonge weer een pennenlikker die niks anders kan dan wat onzin schrijven. Ik als slachter van dieren ben toch blij dat ik echt WERK heb. Echt lichamelijk werk”. 


Nog een lezer schreef: Ik zou toch graag een uitspraak hebben over : als we geen vlees meer eten dan worden deze dieren ook niet meer geboren. Wat is erger ze slachten of niet geboren laten worden?

Misschien kan jij deze laatste vraag de volgende keer beantwoorden?

Zelf kijken?

Maar goed, misschien moet je eens met eigen ogen gaan kijken in een slachterij. Ik wil je hierbij uitnodigen een keer een dag met mij op pad te gaan. Dan zal ik een bezoek aan een fokkerij (ik spreek liever over een houderij) én een slachterij regelen. Wellicht verbreed dat je perspectief over het werk van (mensen in) de vleesindustrie. 


Want jouw vegetarische vriendjes mogen dan wel zo enthousiast zijn over je bijdragen (‘t is altijd fijn mee te juichen met gelijkgestemden), ik blijf de standpunten die je naar voren brengt toch wel erg betweterig vinden. Je kunt mensen niet opleggen om geen of minder vlees te eten. Wat iemand in zijn mond stopt, is aan die persoon zelf. Ik kan vegetariërs ook niet verplichten een biefstuk te eten.

Discriminatie

Daarover gesproken: Ik heb - min of meer als grapje - ooit op een vegetariërs-website voorgesteld aan vegetariërs om eens een maandje te proberen vlees te eten. Dan zouden ze op deze website over hun ervaringen mogen schrijven. Pfieuw, wat wáren ze be-le-digd! Stel je voor, iemand die hen wil opleggen om vlees te gaan eten.... Dat ze hetzelfde doen bij ons vleeseters, maakt natuurlijk niets uit.

Je moest eens horen wat ik toen allemaal over me heen heb gekregen. Een of ander opgewonden standje kwam hier zelfs verhaal halen bij mijn hoofdredacteur.

Ik heb ook ooit zelfs bijna een aanklacht wegens discriminatie aan mijn broek gekregen, omdat ik het in mijn weblog 'Ik eet geen vlees meer' waagde vegetariërs 'te generaliseren.'

Ik wist niet dat je van planten eten, zó lichtgeraakt kon worden. Ach, ik denk maar zo: ik héb tenminste nog geprobeerd vegetariër te worden....

Flauw

Hoe dan ook. Je zei het 'een flauw argument' te vinden dat mensen nu eenmaal om vlees vragen. Maar Tobias, het is wél de realiteit! Ik noemde het voorbeeld Azië al in een eerdere aflevering. Naarmate de bevolking welvarender wordt, neemt de vraag naar vlees toe. Dat is gewoon een feit, of je het nu leuk vindt of niet.

Cocaïne 

Jouw vergelijk met cocaïne gaat ook niet op, want cocaïne is illegaal. Vlees niet. De wereldwijde vleesindustrie werkt volgens internationale normen en regels die zijn opgesteld door intelligente mensen en worden gehandhaafd door wetgevers en -handhavers.

Vlees kun je bij Appie kopen, of bij jou bij Delhaize. Cocaïne niet. Als ik vlees koop, loop ik geen risico op celstraf. Bij cocaïne wel. De enige overeenkomst met cocaïne is misschien dat ik van een stukje vlees ook gelukkig kan worden. (Heb overigens nog nooit cocaïne gebruikt, maar je schijnt er euforisch van te worden).

Jouw redenaties komen allemaal vanuit het veilige ivoren torentje. Je brengt dingen naar voren en hebt een mening terwijl je zelf nog nooit bij een slachterij bent geweest. En dat vind ik nogal wat.

Maar daar komt binnenkort verandering in, toch?

Beste groetjes terug,

Caroline

Altijd op de hoogte blijven?