Samenwerking Epos leidt tot creatieve en smakelijke gerechten

6 oktober 2021 Xandra Veltman

Sinds januari is de 24-jarige Stan van Heerwaarden eigenaar van de gelijknamige slagerij in Warmenhuizen. Tot genoegen van zijn klanten. Naast de bekende kwaliteit groeit de diversiteit in aanbod. Daarbij helpt Epos een handje. 

Foto's: Koos Groenewold

Dinsdagmorgen medio juli. Jos Niesten van Epos krijgt amper tijd om de Epos Mobiele Smaakexplosie op wielen neer te zetten voor Uw Slager Stan van Heerwaarden. Zodra hij de lichten aandoet en emmers sauzen klaarzet, staan er mensen voor de nog kale wagen om de grillworst te proeven waar Stan om bekend staat. Wat doe je dan als je Jos Niesten heet? Grillworst snijden natuurlijk! In een mooi bakje leggen en uitdelen. Stan staat erbij te lachen en terecht; er is al reuring op straat voordat er in de foodtruck echt iets te beleven valt.

Dat is anders in Stans’ prachtige winkel. Daar komen klanten af en aan, zoals een vaste klant uit Alkmaar. “Hier krijg ik de beste tartaar. Om nog maar te zwijgen over de biefstukjes met salsa di noci. Er is zoveel keus en Stan is een leuke slager.” Hij krijgt bijval van een vrouw die vrijwel dagelijks binnenwipt. “Hier is alles vers.”

Actie 5 + 1 gratis

Ook meer proberen met de maaltijdsauzen? Vanaf september loopt de 5+1 gratis-actie. Compleet met receptenboekjes ter inspiratie. Meer weten? Kijk op de website of vraag je rayonmanager.

Jonge slager

Tot 1 januari 2021 was dit Uw Slager Blankendaal, vertelt Stan. “Toen heb ik het stokje overgenomen. Ik wilde altijd al ondernemen. Ik heb gespaard, mijn SVO-opleiding afgerond en drie jaar bij Thijs en Jolanda Blankendaal gewerkt. Samen met hen heb ik alles kunnen realiseren, zodat nu dit mooie ambachtelijke bedrijf mijn naam draagt. We hebben een prachtige worstmakerij waarmee we ons kunnen onderscheiden, met als specialiteit leverworst. Verder maken we hamsoorten, metworst, grillworst, pekelvlees, katenspekken, enzovoort. Deels verkopen we die in de winkel, deels aan andere slagers, op de markt en in speciaalzaken.”

Maaltijden

Epos & Slagerij Heerwaarden_foto Koos Groenewold

Vanaf het begin wilde Stan maaltijden verkopen. “Ik vind het een uitdaging om eveneens bekend te worden als maaltijdenwinkel in de regio en zo nieuwe doelgroepen aan te trekken. Daarbij krijg ik steun van Epos. Jos is mijn rechterhand. Hij kwam ook regelmatig langs bij mijn voorganger, dus we kennen elkaar goed. We wisselen ideeën uit en proberen allerlei recepturen. Gisteren hebben we vier supergerechten gemaakt: Thai rode curry, Warmerhuizer stoofvlees, Oosters stoofvlees en Rendang - rundvleesgerechten met groente en saus die vannacht sous-vide zijn gegaard. Je hoeft er alleen wat rijst, aardappelen of iets anders bij te doen en je hebt een prachtige maaltijd.”

Vraag de foodtruck

Wil je demo’s geven, speciale acties houden of is er een festiviteit in je buurt? Maak het extra aantrekkelijk met de Epos foodtruck. We komen graag! Vraag je rayonmanager naar de mogelijkheden.

Samenwerken

Niet alleen Jos en Stan ‘bekokstoven’ lekkere producten, ook Stans medewerkster Yvonne belt wekelijks naar Epos. Jos vindt het geweldig. “Bij Stan van Heerwaarden maken ze echt alles zelf, tot paarden- en leverworst aan toe. En hoe mooi is het om van alles uit te denken. Proef hun gehaktballen, kipkruidentuintjes, shoarma, Brusselse kip en salades. Die blijken een schot in de roos. De nieuwe poké bowls? Het loopt storm.”

Ze zijn het roerend eens: om succes te hebben moet je ambitieus zijn, vooruitdenken en je klanten daarin meenemen. En vooral blijven kijken naar wat je klanten willen. Stan: “Samenwerken is de sleutel: met collega’s, je branchevereniging, met bedrijven als Epos. Ik werk ook samen met restaurant Stiel uit Schagen. Onze grillworsten staan op hun menu en wij hebben Stiel-maaltijden in de toonbank. Dat ontstond tijdens de lockdown en dat is blijvend. Net als nieuwe klanten die de ambachtelijke slager hebben ontdekt.” Dat klopt: de zoveelste klant loopt met een volle tas de zaak uit. Terwijl ze haar fiets pakt zegt ze: “Stan heeft alle dagen heerlijke producten. Ik stuur iedereen hierheen.”

Recepten

Epos & Slagerij Heerwaarden_foto Koos Groenewold_3

Ook een maaltijd proberen die bij Stan zo populair is? Dit zijn de recepten:

Oosters stoofvlees

Benodigdheden:
• 1 kg runderstoofvlees
• 30 gr Epos bindmiddel Perfecto (1000964)
• 450 gr Epos Babi-Semoorsaus (1005035)
• 100 gr gele paprika
• 200 gr courgette
• 250 gr rode paprikastukjes

Snijd het rundvlees als poulet en meng het met de Babi-Semoorsaus en de Perfecto. Gaar dit 10 tot 12 uur vacuüm op 85 0C. Gaar de groente beetgaar. Meng het vlees met de groente in de gewenste verhouding.


Warmerhuizer stoofvlees

(of geef het uw eigen naam)

Benodigdheden:
• 1 kg runderstoofvlees
• 30 gr Epos Braad-grillkruiden Delicatesse (1000483)
• 25 gr Epos bindmiddel Perfecto (1000964)
• 1500 gr Epos maaltijdsaus Bourgondisch (1002514)
• 150 gr champignons in partjes gesneden
• 150 gr wortel reepjes
• 150 gr paprika rood stukjes
• 150 gr zilver uitjes

Snijd het rundvlees als poulet en meng het met de braad- en grillkruiden Delicatesse, de Perfecto en de maaltijdsaus Bourgondisch. Gaar dit 10 tot 12 uur vacuüm op 85 0C. Koel terug. Bak de groenten beetgaar. Meng tenslotte alles door elkaar voor een heerlijke stoof!

epos_logo

Epos specerijen
Galvanistraat 20
3861 NJ Nijkerk
+31 (0) 33 24 77190
Epos-specerijen.nl

Altijd op de hoogte blijven?