‘Zo kunt u de komende feestdagen eenvoudig wild verkopen’

3 december 2020 Jan Nederhoed
Foto: Koos Groenewold

Neven Food, een bedrijf dat onder dezelfde paraplu valt als de firma Epos, komt op de markt met een leuk en makkelijk wildproduct: kant en klare konijnenbouten. Voor collega’s die toch eens aan de slag willen gaan met wild is dit een uitgelezen kans om dat op te pakken.

De bouten zitten netjes verpakt per zes stuks met een goede THT-datum, zijn al voorgegaard en zitten in een lekkere saus. Lekker makkelijk dus. Nu schrijf ik deze ­rubriek niet om reclame te maken voor bedrijven, maar ik wil u graag handvatten reiken zodat u soms beter, prettiger en makkelijker uw werk kan doen. Het verkopen van wild is een kleine stap, maar het vraagt enige kennis van zaken. Wild blijft daardoor toch een lastige assortimentsgroep. We willen de klant die erom vraagt geen nee verkopen, maar we willen ook niet te veel wild op voorraad om vervolgens in januari er nog mee te zitten.

Wildgoulash en wildstoof

Ambacht Wild_foto Koos groenewold_2

Foto: Koos Groenewold

Met het oog op de snippers en de restjes vlees die er van wild overblijven hebben we ook een wildgoulash en een wildstoofschotel gemaakt. De recepten zijn eenvoudig. Het wild dat u heeft overgehouden snijdt u in blokjes, ongeveer ter grootte van hacheevlees. U gaat dat kruiden en zouten en mijn voorstel is om alleen peper en zout te gebruiken. Daarna mengt u de vleesblokjes met 20 gram Perfecto p/kg. Perfecto is een bindmiddel dat zorgt voor een mooie stevige saus. Het vlees laat namelijk veel vocht los tijdens het kookproces. U kunt nu het gekruide vlees mengen met dezelfde hoeveelheid saus. Voor dit artikel hebben we goulashsaus gebruikt en bourgondische maaltijdsaus. Het vlees en de saus doen we na het mengen in een vacuümzak. Trek het (voorzichtig) vacuüm en laat het vervolgens in de ketel of steamer 4,5 uur garen op 90°C. Dit proces heet ook wel sous vide garen. Desgewenst kun u winterwortel, champignon of ui aan de massa toevoegen; op deze manier kunt u een eigen draai aan het product geven. U kunt het vlees en de groenten van tevoren ook even aanbakken. Dit is wat extra werk maar maakt het product nog lekkerder. Een enorm voordeel van sous vide garen is overigens dat het eindproduct heel lang gekoeld houdbaar blijft.

Wat betreft de konijnenbouten is het helemaal makkelijk. Zoals ik al vermeldde zijn de bouten per zes in een saus verpakt en is het aan u om er voor de toonbank iets moois van te maken. Breng de consument op een idee met een ­themareclame en de konijnenbouten als speerpunt. We hebben er meteen maar een menu­suggestie van gemaakt, door het te presenteren met rode kool en aardappeltjes. Enerzijds kan de klant bij u terecht voor de kant en klare bouten in saus en anderzijds kan hij ook bij u een ­maaltijd met wild halen die al magnetron-klaar is; lekker makkelijk toch?

Mooie presentatie

Ambacht Wild_foto Koos groenewold_3

Foto: Koos Groenewold

Voor de schaaltjes hebben we deze keer de duurzame verpakking van Weidelco gebruikt. Het leent zich goed voor een product als dit, het presenteert mooi en het is ook nog eens goed voor het milieu. Door het product te begassen kunt u de houdbaarheid behoorlijk verlengen.

Zo wordt het voor u toch eenvoudig gemaakt om de komende feestdagen wild te gaan verkopen. Schakel de hulp in van uw vertegenwoordiger, want wat zij allemaal al ontdekt en ontwikkeld hebben hoeft u niet meer uit te vinden!

Altijd op de hoogte blijven?