Tips en tricks voor de Slavakto-vakwedstrijden

13 september 2022 Jan Nederhoed

Menig collega droomt van een mooie bekroning of kampioenschap bij de Slavakto-vakwedstrijden. Maar het behalen van een prijs gaat niet vanzelf. In dit artikel deel ik tips en tricks en do’s en don’ts die u kunnen helpen een hogere score te verwezenlijken.

Foto's: Slavakto

De deskundige vakjury maakt gebruik van een keuringsformulier dat opgedeeld is in vier kolommen en elke kolom kent een vermenigvuldigingsfactor:
Uitwendig aanzien en kleur x2
Aanzien snijvlak en inwendige kleur x2
Geur en smaak x4
Samenstelling en consistentie x2

In elke kolom zijn tien punten te behalen en in totaal kan uw product dus 100 punten krijgen. Bij 100 punten is het product perfect en krijgt u een goud met ster bekroning. Bij 97, 98 en 99 punten krijgt u een gouden bekroning.

Tips en tricks

Ik heb wat aandachtspunten en adviezen voor u op een rij gezet:

 • Lees de instructies en het wedstrijdreglement uitvoerig door voordat u begint.
 • Bedenk vroegtijdig met welke producten u mee wilt doen.
 • Maak van de producten die u op wilt sturen wat meer zodat u iets te kiezen heeft.
 • Werk de producten netjes af. Voorkom slordigheden; deze kunnen u onnodig punten kosten.
 • Zorg voor een goede, juiste en zorgvuldige naamgeving van uw producten.
 • Verplaats u in de ‘wereld’ van de jury. Kijk kritisch naar uw eigen producten, bespreek het met uw medewerkers en collega’s.
 • Verdiep u in de spelregels: wat hebt u nodig als u kampioen wilt worden in een rubriek, of kampioen van een provincie?
 • Probeer zoveel mogelijk te werken met natuurdarmen; die hebben vaak een ambachtelijke uitstraling en zullen dan ook als zodanig door de jury beoordeeld worden.
 • Doe uw producten goed verpakt en tijdig op de post, of breng ze persoonlijk langs en controleer goed of de geleidelijst en de labels met de productnamen bij de verpakking zitten.
 • Bewaar de juryrapporten, zodat u later terug kunt zien wat er goed of fout is gegaan. Zo kunt u optimaal gebruik maken van de rapporten; leren van gemaakte fouten, verbeteren en eventueel op zoek gaan naar oplossingen.
 • Zorg dat u een plan klaar heeft voor het moment direct na de vakwedstrijd. Alleen dan haalt u het beste rendement uit uw deelname aan een vakwedstrijd.

Consumentgericht

Vakwedstrijd_Slavakto_2

U ziet dat op deze wijze de geur en smaak van het product extra benadrukt wordt. De consument wil immers vooral lekkere producten. Op deze manier is de productkeuring niet alleen een kwestie van ambachtelijk werken en vakmanschap maar ook consumentgericht.

De olympische gedachte ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ zou ik in dit verband graag willen veranderen in ‘meedoen is al winnen’. U wint veel namelijk. U leert van het juryrapport en u vergroot uw eigen vakkennis. Meedoen motiveert en stimuleert en het biedt u promotiemogelijkheden. Kortom, genoeg argumenten om u in te schrijven voor de vakwedstrijd.

Naast de bekende A-rubriek, waarin alle worstsoorten en vleeswaren zijn vertegenwoordigd is er uiteraard ook weer de B-rubriek met onder andere soepen, salades, maaltijden, maaltijdcomponenten en allerlei traiteurproducten.

Consumentenpanel

Heeft u al eens gedacht aan een consumentenpanel? De komende Slavakto­vakwedstrijden bieden een mooie gelegenheid om uw klanten bij uw passie te betrekken. Vertel uw klanten dat u mee wilt doen met een bepaald product. Laat vervolgens uw klanten ook meedenken en proeven. Stel, u gaat voor het kampioenschap in de rubriek salades met uw heerlijke huisgemaakte ham-preisalade. Geef dan aan tien klanten gratis een bakje mee met een leeg juryrapport en vraag hen of ze het rapport willen invullen en weer bij u willen inleveren. Dat geeft waardevolle informatie en het kweekt goodwill. Klanten vinden dat leuk!

Showschotels

Tijdens de komende Slavakto is er voor het eerst een rubriek met vegetarische en hybride producten. Deze productgroep wordt steeds groter en belangrijker en dat verdient dan ook aandacht. Verder wordt u in de gelegenheid gesteld om mee te doen met showschotels en showstukken. U mag deze dan op maandag 3 oktober inleveren zodat deze showproducten gedurende de beursdagen er mooi fris en vers uit blijven zien (wel even van tevoren melden bij de wedstrijdleider).

Jongeren

Vakwedstrijd_Slavakto_3

De jeugd heeft de toekomst, dus zal de komende Slavakto ook een event zijn voor de jongeren. Naast inspirerende gastsprekers en interessante ontwikkelingen biedt ook de vakwedstrijd mogelijkheden voor de jeugd om zich te ontwikkelen. Jongeren die verbonden zijn aan het SVO mogen gratis meedoen met één product. Daarnaast zijn er speciale rubrieken en speciale prijzen, dus volop mogelijkheden voor jonge vakgenoten om wat te leren. De SVO-docenten zijn hiervan op de hoogte, dus ben je geïnteresseerd? Overleg dan met je docent.

Voor iedereen geldt: aanmelden kan op www.slagerswedstrijd.nl.
Heel veel succes!

Dit is een artikel uit Vleesmagazine 5. Meer van deze artikelen lezen? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?