Slagerij van Guilik verzorgt BBQ’s, catering en drie slagerijen

17 mei 2023 Linda van ’t Land Koos Groenewold
De neven Remco (links) en Arnoud van Guilik zagen het familiebedrijf Slagerij van Guilik de afgelopen jaren gestaag doorgroeien. “We zijn inmiddels een sterk merk in de regio en die regio wordt door mond-tot-mondreclame steeds groter.”

“Mijn vader had een slagerij en werd eens gevraagd om een BBQ te verzorgen. Voor we het wisten stond het magazijn vol gasflessen en BBQ’s.” Inmiddels heeft Slagerij van Guilik in Hattemerbroek drie slagerijen en een grote klantenkring voor catering en BBQ’s.

Foto's: Koos Groenewold

Tweemaal per week worden er verse maaltijden bereid bij Slagerij van Guilik in Hattemerbroek, zo’n zes kilometer ten zuiden van Zwolle. In 2013 is hier een indrukwekkend pand neergezet op een industrieterrein langs de A28, maar het pand blijkt tien jaar later alweer te klein en wordt binnen afzienbare tijd over de gehele breedte uitgebouwd. “We zetten er zelfs een extra verdieping op”, wijst Remco van Guilik aan. “We maken duizend tot twaalfhonderd maaltijden per week voor zowel bedrijven als particulieren: daarmee zijn we in coronatijd begonnen, maar het heeft zo’n vlucht genomen dat we de maaltijden standaard in het assortiment hebben gehouden.”

Hij laat een brochure met het aanbod zien: oosterse en Italiaanse gerechten zoals nasi of bami met kipsaté, lasagne bolognese of pasta pesto met kip en broccoli. Ook staan er oer-Hollandse gerechten op het menu, zoals diverse stamppotten in de winter, een witlof-beenhamschotel of rode kool met appeltjes, aardappelpuree en een gehaktbal. “Allemaal voor € 6,99 per maaltijd. We verkopen ze via onze slagerijen in Hattem, Zwolle en Loosdrecht en tweemaal per week bezorgen we in de hele regio: van Elburg, Epe, Heerde en ’t Harde tot aan Hattem, Kampen, Oldebroek, Wapenveld, Wezep en Zwolle; vanaf zes maaltijden doen we dat zelfs gratis. De maaltijden zijn zeker zeven dagen houdbaar in de koelkast en kunnen eenvoudig in de oven of magnetron worden opgewarmd.”

Inventaris

Slagerij van Guilik_Koos Groenewold_2

6 bestelwagens
120 gasbarbecues
150 partypannen
25 megapannen
1000 chafing dishes

Slagersfamilie

Slagerij van Guilik_Koos Groenewold_3

Slagerij van Guilik produceert duizend tot twaalfhonderd maaltijden per week voor zowel bedrijven als particulieren.

Op het bedrijfspand staat in grote letters Slagerij van Guilik, hoewel hier in Hattemerbroek vooral catering en BBQ’s worden verzorgd. “Maar wij zijn slagers”, benadrukt Arnoud van Guilik. “Onze opa’s begonnen al in 1923 met een slagerij in Ede en wij hebben als familie drie slagerijen in Boni-supermarkten. Mijn vader Jack is in 1986 begonnen met een slagerij in de Boni in Zwolle en later zijn daar slagerijen in Hattem en in Loosdrecht bijgekomen. Mijn vader en mijn broer Ferdi runnen in die supermarkten een shop-in-shop met onze eigen producten en ons eigen personeel; er wordt op die locaties geen ander vlees verkocht. De klant heeft het gemak van één winkel, maar toch de kwaliteit van vers en ambachtelijk vlees. De bedrijfsactiviteiten kennen een sterke wisselwerking: onze maaltijden worden in de supermarkten verkocht en onze schotels en BBQ’s bestaan altijd uit goed, ambachtelijk vlees. We zijn trots op ons vakmanschap en noemen ons daarom nog altijd heel graag Slagerij van Guilik.”

We leveren BBQ-pakketten voor 10 mensen, maar kunnen ook een feest verzorgen voor 400 mensen

Het filiaal in Loosdrecht was aanvankelijk een vreemde eend in de bijt en vanwege de afstand naar de regio waarin de familie werkzaam is, weigeren ze de locatie dan ook meerdere malen. “Totdat we zagen wat voor prachtige, ruime Boni daar werd gebouwd”, lacht Arnoud. “We kregen de kans om deze zaak in coronatijd op te starten en nu we alles op de rit hebben, loopt het geweldig. Dagelijks rijden we met onze producten die kant op, waardoor we ook de gelegenheid hebben om bijvoorbeeld onze partypannen daar te leveren. Bovendien kunnen we in Loosdrecht net even een ander assortiment kwijt.”

Acquisitie

Slagerij van Guilik_Koos Groenewold_5

“Wij voelen elkaar goed aan en weten wanneer we het kantoor moeten verlaten om elders bij te springen.”

Arnoud komt na een universitaire studie in Groningen in 2015 in het bedrijf. Zijn neef Remco volgt in 2021. “Ik heb een meer commerciële achtergrond, onder andere vanuit de autoverkoop”, vertelt hij. “Het was de bedoeling dat ik voornamelijk een vertegenwoordigersrol op mij zou nemen. In de praktijk hebben we echter onze handen vol op de locatie in Hattemerbroek, dus daar is eerlijk gezegd nog niet zo heel veel van terecht gekomen.”

De neven nemen zelf de telefoon aan op kantoor, kloppen telefonische bestellingen of een meegebracht briefje met een aantal maaltijdnummers in, beantwoorden mails, verzorgen facturatie en administratie, en volgen de online bestellingen. Daarnaast ontvangen ze klanten in de showroom op de begane grond, springen bij in de productie, spuiten BBQ’s af of helpen met het inladen van spullen voor een partij op locatie. “Wij voelen elkaar goed aan en weten wanneer we het kantoor moeten verlaten om elders bij te springen”, aldus Remco. “Wij leveren complete BBQ-pakketten vanaf tien personen, maar kunnen ook een volwaardig bedrijfsfeest verzorgen tot wel vierhonderd personen. We zorgen niet alleen voor vlees of eventueel vis voor de BBQ en voor stokbroden, sauzen en salades, maar ook voor partytenten, statafels, biertafels, bestek, glaswerk, porseleinen servies, koelwagens, een biertap en noem maar op. We kunnen ook de mensen leveren die de barbecue verzorgen, alles voor je opbouwen en het de volgende dag weer komen halen. Als klant hoef je de boel alleen maar af te ruimen en mag je alle borden en glaswerk vuil in onze kratten retour geven.”

Trends

Slagerij van Guilik_Koos Groenewold_6

Naast maaltijden en BBQ’s verzorgt Van Guilik ook hapjes in allerlei soorten: luxe of standaard, een Hattemse smulplank, amuses of een wrapschotel. Ook worden er warme buffetten verzorgd. “In principe nemen we alles aan. We denken mee over de vraag van de klant, maar meestal kiezen zij ons vanwege het gemak. ‘Doe maar wat’ of ‘net zoals vorig jaar’, horen we dan. ‘Als we er maar geen werk van hebben!’ Mensen hebben in deze regio over het algemeen de ruimte en vieren graag een feestje bij huis, maar dan wel zonder daar omkijken naar te hebben. Wij kunnen de klant alles uit handen nemen en adviseren bijvoorbeeld over producten of hoeveelheden.” Soms wordt er om gluten- of lactosevrije voeding gevraagd, maar echt grote trends bespeuren de heren niet. “Acht van de tien stukken vlees in ons BBQ-pakket zijn hetzelfde gebleven, sinds we zijn begonnen. Wel zien we een toenemende vraag naar grote stukken vlees voor op de BBQ, zoals picanha, côte de boeuf of een T-bone. Uiteraard kunnen wij daar als slagers prima in voorzien.”

Ambities

Slagerij van Guilik_Koos Groenewold_4

Slagerij van Guilik heeft slagerijen in drie supermarkten, met eigen producten en eigen personeel. “Er wordt op die locaties geen ander vlees verkocht. De klant heeft het gemak van één winkel, maar toch de kwaliteit van vers en ambachtelijk vlees.”

Dat het bedrijfspand binnenkort wordt uitgebouwd, geeft aan dat de zaken goed gaan. “Maar de groei verloopt heel natuurlijk”, ervaren de neven eensgezind. “Dat is fijn, want wij willen dat wel goed kunnen bijbenen. We zijn inmiddels een sterk merk in de regio en die regio wordt door mond-tot-mondreclame steeds groter. We verzorgen veel sponsoring, bijvoorbeeld bij voetbalclubs, zijn aanwezig bij lokale netwerkbijeenkomsten en houden zelf van het verenigingsleven. Zo groeien we gestaag door. Wel houden we de balans tussen werk en privé in de gaten. Wij vinden dit werk heel leuk om te doen, maar het hoeft niet standaard zeventig uur per week te zijn.”

Personeel

Slagerij van Guilik heeft voor de drie slagerijen in Boni-supermarkten, de verzorging van de catering en de BBQ ongeveer veertig mensen in dienst: een deel vast, een deel flexibel. “In de zomerperiode werken we veel met scholieren en examenkandidaten: zij starten eind mei en blijven daarna vaak terugkomen voor zaterdagen. Meisjes werken bij voorkeur aan hapjes en schotels, jongens bouwen het liefst op locatie een klus op.”

Altijd op de hoogte blijven?