Slager maakt stoofpot met pepernoten

5 november 2014

Slagerij Spoelder in Laren heeft een ludiek gerecht ontwikkeld met het oog op Sinterklaas: stoofpot met kruidnoten. "Een heerlijk decembergerecht met stevige wintergroenten", omschrijft slager Peter Paul te Pas het gerecht.

Ingrediënten:

  • 400 g kalfs sucadelappen in grove blokjes gesneden
  • 200 g knolselderij in grove stukken gesneden
  • 200 g pastinaak in grove stukken gesneden
  • 200 g winterpeen in grove stukken gesneden
  • 2 el bloem
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 250 g champignons in grove stukken gesneden
  • olijfolie
  • handjevol kruidnoten

Bereidingswijze:

  • Haal de in grove blokjes gesneden sucadelappen 1 uur voordat het vlees de braadpan in gaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
  • Bestrooi de grove blokjes gesneden sucadelappen met de bloem.
  • Verhit 750 ml water met het tuinkruidenbouillonblokje en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur uit.
  • Verhit olie in de braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de grove blokjes gesneden sucadelappen goudbruin.
  • Bak vervolgens de knolselderij, pastinaak, ui en winterpeen circa 3 minuten mee.
  • Voeg de champignons en tomatenpuree toe en giet vervolgens de tuinkruidenbouillon erbij.
  • Doe de deksel schuin op de pan en laat circa 2 uur stoven.
  • Voeg vervolgens de kruidnoten toe en laat nog circa 30 min stoven.

Lees in de decembereditie van Vlees+ een bedrijfsreportage over Slagerij Spoelder in Laren.

Altijd op de hoogte blijven?