Worstenmerk Brandt & Levie start sharefunding voor meer duurzame worst

Brandt en Levie worst

Het Amsterdamse biologische worstenmerk Brandt & Levie start een sharefunding campagne om haar internationale- en vegan groeiambities waar te maken. Het merk heeft als doel om ervoor te zorgen dat in 2028 de helft van de worst die in Noordwest-Europese huishoudens wordt gegeten verantwoord is.

Samuel Levie, founder: “Tien jaar geleden startten we met onze missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om beter vlees te eten. En het is ons al gelukt om veel impact te maken. We zijn de afgelopen drie jaar met 25% gegroeid en inmiddels een van de grootste biologische worstmakerijen van Nederland. Afgelopen jaar zijn er meer dan drie miljoen worsten verkocht. Maar we zijn er nog niet. Er wordt nog te veel smakeloos vlees gegeten, van dieren die een slecht leven hebben gehad uit een industrie die teveel impact heeft op onze planeet. Worst is vaak het symbool van het afvoerputje van de vleesindustrie, en dat gaan wij veranderen. Als mentaal marktleider willen we een voorbeeld zijn voor de gehele vleesindustrie. En zo, als klein maar ambitieus Amsterdams worstmerk, de strijd aan gaan met de marktleiders. Om deze impact te kunnen maken zijn we op zoek naar groeikapitaal. Met sharefunding bouwen we samen met onze fans aan de toekomst. Wij vinden het gaaf als we kunnen groeien met honderden of zelfs duizenden ‘worstvrienden’ als aandeelhouder.”

Investeren

Via het platform Eyevestor wil het merk nieuwe aandelen uitgeven om groeikapitaal aan te trekken. In twee rondes wil het merk een miljoen euro ophalen. De ambitie is grote stappen te zetten in de noordwest Europese markt en aan de slag te gaan met de ontwikkeling van de lekkerste vegetarische droge worst. Brandt & Levie wil in twee tot drie jaar de omzet verdubbelen. Grotere investeerders zijn net zo welkom als kleine: instappen als aandeelhouder kan al vanaf 250 euro. Afgelopen donderdag is de voorinschrijving van start gegaan, en er is inmiddels al voor ruim €500.000 ingeschreven door meer dan 400 mensen. 

Internationale ambities en vegan worst

De producten van Brandt & Levie worden al via een aantal verkooppunten in België en Duitsland verkocht, maar voor grootschalige groei is meer kapitaal nodig. Afgelopen jaar brachten de worstpioniers tijdens hun jubileum al een 100% circulaire worst op de markt. Ook de vega-vlees hybride knakworst met biet en kikkererwten is een succes. De ondernemers willen nu een stap verder gaan door in 2023 ook een volledig vegetarische worst te ontwikkelen en op de markt te brengen. Samuel Levie vervolgt: “Wij geloven dat de vega opties die nu in de supermarkt liggen zoveel beter en lekkerder kunnen. We willen onze chefs-achtergrond en kennis van worstmaken inzetten om ook de allerlekkerste vegetarische worst te ontwikkelen.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Noem hem geen biologische varkenshouder. “Want dat ben ik niet”, zegt boer Jaap Frerichs resoluut. Frerichs houdt varkens op zijn eigen wijze. Dat houdt in: op een zo goed en gezond mogelijke manier met je dieren omgaan. Want alleen zo krijg je het beste stuk vlees, is zijn heilige overtuiging.

Smaakmakers in de worstmakerij

Smaakmakers in de worstmakerij

De meeste producten die we maken in de worstmakerij brengen we eerst op smaak met zout, peper, foelie en nootmuskaat. Dan zijn we al een heel eind. Door het gebruik van deze ‘basiskruiden’ zijn ze eigenlijk toegankelijk voor iedereen. Om meer of andere smaken te geven aan je worst of vleeswaren kun je verschillende dingen doen.

‘Nduja

‘Nduja

Is er in tijden van meat-shaming nog plaats voor een ware vleeshype? Gelukkig wel. ‘Nduja verspreidt zich vanuit de Italiaanse regio Calabrië als een lopend vuurtje over de betere keukens wereldwijd.