Wie betaalt de rekening van verduurzaming

5 oktober 2020 Dominique Vrouwenvelder, Foodlog
Foto: Pixabay

Uit een marktonderzoek van boerenkoepel LTO blijkt dat de consument duurzaam vlees wil, maar (nog) niet bereid is om de meerprijs daarvan te betalen. Ondertussen dreigt de kostprijs van slachters te stijgen en moet de consument de broekriem verder aanhalen door de naderende recessie. Wie betaalt de rekening van verduurzaming?

De woonomstandigheden van slachtpersoneel zijn vaak armoedig. Omdat ze in goedkope pensions dicht op elkaars lip wonen en slapen en in kleine busjes naar hun werk worden vervoerd, werd aanvankelijk gedacht dat het personeel besmet raakte met het coronavirus als gevolg van de krappe en slecht geventileerde huisvesting en knusse busjes. Inmiddels is duidelijk geworden dat de hoge besmettingsgraad eerder het gevolg is van de lage temperaturen in combinatie met de recirculerende luchtbehandeling in vleesverwerkende bedrijven. Daardoor dragen kleine druppels adem het virusdeeltje lang in de lucht die werknemers inademen en kunnen omstanders gemakkelijk worden aangestoken door een met het virus besmet persoon.

Meer weten? Lees dan het complete artikel Consument wil verantwoord vlees online of in Vlees+ 6-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?