Welke zakelijke kosten mogen ondernemers aftrekken?

13 februari 2024 Redactie Food Belastingdienst
De belastingaangifte over 2023 komt er weer aan. Ondernemers mogen zakelijke kosten aftrekken, maar wat mag wel en wat mag niet? De Belastingdienst geeft uitleg in het onderstaande artikel en meldt dat er voor ondernemers (zzp'ers) die zelf hun aangifte doen een speciaal webinar komt.

Met een eigen bedrijf maak je kosten. De kosten die je voor de bedrijfsuitvoering maakt en die direct betrekking hebben op jouw bedrijf, worden zakelijke kosten genoemd. Dit soort kosten zijn mogelijk aftrekbaar van je opbrengsten. Daardoor betaal je minder belasting. Maak je kosten voor zakelijke én privédoeleinden? Dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken, privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht met mogelijke aftrekposten voor ondernemers.

Regels voor zakelijk aftrekken

 Dit zijn de regels:

  • Je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een privételefoonabonnement is bijvoorbeeld niet aftrekbaar, de zakelijke gesprekken die je via dat abonnement voert wél.
  • Heb je een bedrijfsmiddel gekocht voor minder dan €450,-? Dan mag je de aankoop in een keer aftrekken als zakelijke kosten. Is de aanschafwaarde hoger dan €450,-? Dan moet je afschrijven op deze aankoop, zodat je elk jaar een deel van de kosten aftrekt.
  • Heb je kosten gemaakt bij het opstarten van je bedrijf, zoals het verkennen van de markt? Die kosten mag je aftrekken. 
  • Als je de btw op de kosten kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten die je maakt af zónder btw. Doe je geen btw-aangifte? Of mag je de btw niet aftrekken in de btw-aangifte? Trek de kosten dan mét btw af in je aangifte inkomstenbelasting.
  • Bewaar bonnen en facturen van zakelijke kosten. Je moet de Belastingdienst kunnen laten zien dat je de kosten hebt gemaakt én dat de kosten voor jouw onderneming waren.

Bijtelling privégebruik van de auto

Sommige aftrekposten vragen meer aandacht om fouten te voorkomen. Bijvoorbeeld de bijtelling voor het privégebruik van de auto. Rijd je privé met een auto die onderdeel is van het ondernemersvermogen van je bedrijf? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Hoeveel je moet verrekenen hangt onder andere af van de CO2-uitstoot, de catalogusprijs van de auto en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Alleen als je met je rittenregistratie kunt aantonen dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen.

 Meer weten over aftrekbare zakelijke kosten? Lees het op belastingdienst.nl/ondernemers.

Online webinar voor ondernemers

Het ondernemersgedeelte van de aangifte inkomstenbelasting kan lastig zijn. Om je op de juiste weg te helpen bij het doen van je aangifte organiseert de Belastingdienst op dinsdag 5 maart 2024 om 20:00 uur het webinar ‘Invullen aangifte inkomstenbelasting 2023 voor zzp’ers’. Tijdens het webinar laten medewerkers van de Belastingdienst aan de hand van twee voorbeelden zien hoe je zelf jouw inkomsten als resultaatgenieter of als winst uit onderneming in de aangifte inkomstenbelasting invult. Wil je het webinar bekijken? Schrijf je in via deze link. Heb je het webinar gemist? Dan kan je het webinar na afloop terugkijken.

Meer weten?

De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Heb je vragen over de aangifte? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De Belastingdienst biedt hulp aan, bijvoorbeeld via sociale media of lokale steunpunten. Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor de hulpmiddelen van de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers.

 

Altijd op de hoogte blijven?