Weekend van het Varken op losse schroeven

2 juni 2014 Eric Schuurman Weekend van het Varken: onzeker.

Stichting Varkens in Zicht neemt uiterlijk 6 juni een beslissing over het al dan niet doorgaan van het Weekend van het Varken.

Dat meldt voorzitter Henk de Lange van de organiserende stichting. Het Verenigd Varkenshouderijplatform (VVP) bekijkt hoe ze bij kan springen. Maarten Rooijakkers van VVP gaat er van uit dat het weekend gewoon wordt georganiseerd.

Varkens in Zicht kampt met een tekort op de begroting voor het Weekend van het Varken van een ton. Voorheen werd het Weekend gefinancierd vanuit de collectieve fondsen van het Productschap Vee en Vlees. Er is voor dit jaar een laatste bedrag van 65.000 euro beschikbaar gesteld uit de resterende PVV-fondsen.

Henk de Lange stelt dat het weekend goed moet worden georganiseerd of helemaal niet. "We hebben niets aan half werk." De organisatie laat normaliter onder meer folders maken voor huis aan huis verspreiding, een radioreclamecampagne en stelt promotiemateriaal ter beschikking aan de deelnemende bedrijven.

Tijdens het Weekend van het Varken stellen varkenshouders hun bedrijf open voor publiek. Doel is de beeldvorming over varkenshouderij positief bij te stellen. De financiering zal in de toekomst privaat moeten gebeuren, waarbij varkenshouders zelf, samen met partijen uit de periferie de gelden opbrengen.

Altijd op de hoogte blijven?