Wakker Dier mag meepraten met kalfsvleessector

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

AMSTERDAM - De kalfsvleessector heeft Wakker Dier aangeboden deel te nemen aan de ontwikkeling van de welzijnsmonitor voor kalveren. Wel moet de organisatie de campagne tegen kalfsvlees dan afbreken. Wakker Dier is dit niet van plan.

AMSTERDAM - De kalfsvleessector heeft Wakker Dier aangeboden deel te nemen aan de ontwikkeling van de welzijnsmonitor voor kalveren. Wel moet de organisatie de campagne tegen kalfsvlees dan afbreken. Wakker Dier is dit niet van plan.

Vrijdag zaten Wakker Dier, het PVV, de COV, LTO en de supermarkten vertegenwoordigd in het CBL met elkaar om tafel om te praten over de wijze waarop Wakker Dier campagne voert tegen blank kalfsvlees.

Positief

Volgens woordvoerder Sjoerd Dijkstra van het PVV is het gesprek positief verlopen. 'Als uit het onderzoek naar het welzijn van kalveren blijkt dat er veranderingen nodig zijn, zal de kalverhouderij die ook doorvoeren', aldus Dijkstra. 'Wakker Dier kán worden betrokken bij het onderzoek en daarmee invloed krijgen op de welzijnsmonitor, maar wel op voorwaarde dat de campagne stopt.'

Jokken

Volgens Dijkstra jokt Wakker Dier bovendien in haar campagne. 'Zij roepen dat de EU zou overwegen een verbod uit te vaardigen op blank kalfsvlees. Dat is echter uit de lucht gegrepen', stelt Dijksta van het PVV. 'Nergens is uit gebleken dat de EU zo'n verbod overweegt.' 

Campagne blijft

Woordvoerder Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier heeft via diverse media al laten weten wel te willen meedenken, maar intussen gewoon campagne te willen blijven voeren tegen blank kalfsvlees.

Volgens de organisatie worden kalveren expres 'ziek gemaakt' door ze op een ijzerarm dieet te zetten. De dieren zouden daardoor lijden aan bloedarmoede.

Hemoglobine

De kalversector bestrijdt dit. Wettelijk moet de hemoglobinewaarde van een kalf op 4,5 zitten. De Nederlandse kalfsvleessector zit daar met 5,5 zelfs boven. Dijkstra stelt dat vleeskalveren het nergens zo goed hebben als in Nederland.

Stem ook mee met onze nieuwe stelling:

'Dierenactivisten moeten keihard worden aangepakt'

Lees ook:

Kalfsvleessector en Wakker Dier praten vrijdag (8 januari 2009)

Wakker Dier stopt campagne blank kalfsvlees (29 december 2008)

AH buigt niet voor kalfsvleeschantage (27 december 2008)

Analyse: kalfsvlees uit schap is dolksteek sector (19 december 2008) 

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over kalfsvlees

Alle berichten over Wakker Dier

Altijd op de hoogte blijven?