Vrees voor toekomst Laurus na slecht resultaat

13 augustus 2012 redactie

Super de BoerDEN BOSCH - Bij Laurus zijn vrijdag werknemers in actie gekomen tegen de groeiende onzekerheid over de toekomst van het supermarktconcern. Het bedrijf moet opnieuw met de banken om de tafel, zo bleek uit een toelichting bij de halfjaarcijfers.

Voor het vierde kwartaal voorziet Laurus dat het niet aan de eisen van de banken kan voldoen. Over geheel 2006 verwacht de onderneming verlies te moeten schrijven.

Personeel bij Laurus' grootste distributiecentrum in Beilen legde vrijdagochtend enkele uren het werk neer. 'De onrust onder werknemers is nog meer toegenomen. Eventuele sluiting van onrendabele vestigingen van Super de Boer zou grote gevolgen voor de distributiecentra kunnen hebben', verklaarde Henk van der Ploeg, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Laurus heeft in de eerste zes maanden van 2006 een verlies geleden van 37 miljoen euro. Dat is exclusief het stopzetten van afschrijvingsverplichtingen en de terugbetaling van een lening van 20 miljoen euro. Onder de streep kwam een nettoverlies van 6 miljoen euro ten opzichte van een winst van 2 miljoen euro in de vergelijkbare periode vorig jaar. Toen had Laurus een forse bate uit het vrijkomen van pensioenvoorzieningen.

De vrijdag gepubliceerde cijfers zeggen weinig over de toekomst. De inmiddels verkochte verlieslatende formules Edah en Konmar zijn in de resultaten meegenomen. Op de winkels van Edah en Konmar hoeft per 1 februari niet langer meer te worden afgeschreven. Laurus gaat zich concentreren op de winkels Super de Boer.

Voor 2006 rekent Laurus erop dat het geen winst zal schrijven. Dat komt omdat de kosten van de reorganisatie en de verkoop van Edah en Konmar het totale resultaat drukken. De halfjaarcijfers en de daaruit voortkomende verwachtingen voor de rest van het jaar zetten in de ochtendhandel op de beurs de koers van Laurus fors lager.

De opbrengst uit de verkoop van Edah en Konmar moet ertoe leiden dat Laurus aan zijn schuldverplichtingen bij de banken kan voldoen. Dat lijkt wel te lukken, maar het bedrijf uit Den Bosch dreigt aan een andere eis niet te kunnen voldoen. Laurus verwacht in het vierde kwartaal bij Super de Boer geen positief bedrijfsresultaat te halen. (ANP)

Lees ook:
Laurus koopt HMG-slagerij terug
Sligro en Sperwer kopen Edah

Altijd op de hoogte blijven?