Vleesimporteurs: 'Brazilië geen apenland

13 augustus 2012 Tom van der Meer

ZOETERMEER - 'Brazilië is absoluut geen apenland', vindt de Dutch Meat Importers Association DMIA. De organisatie reageert hiermee op diverse aantijgingen rond Braziliaans vlees.

ZOETERMEER - 'Brazilië is absoluut geen apenland', vindt de Dutch Meat Importers Association DMIA. De organisatie reageert hiermee op diverse aantijgingen rond Braziliaans vlees.


Vooral Ierland en Groot-Brittannië oefenen druk uit op Brussel om de import van sambavlees sterk aan banden te leggen. De Ieren stellen dat er nogal wat schort aan de traceerbaarheid van het vlees. Bovendien zou er risico zijn op het binnenhalen van mond- en klauwzeer uit Brazilië. Ook zou het Braziliaanse vlees de Europese markt verpesten.


DMIA-bestuurslid Corné Wendt (Van Ruiten Meattrading) en importeur Jack van Messel (Van Messel Meat) weerleggen de kritiek in het Agrarisch Dagblad.


Tracking & tracing

Zo heeft het land volgens hen op het gebied van traceerbaarheid grote sprongen gemaakt. 'In 2005 heeft de Europese controleorganisatie FVO Brazilië bezocht en kritiek geuit', aldus Wendt. ‘Dat heeft Brazilië heel goed opgepakt met het SIS-BOV-systeem voor tracking & tracing. Nu wordt per afzonderlijke doos rundvlees de herkomst geregistreerd.'


Braziliaanse slachthuizen worden volgens hen streng gecontroleerd en moeten voldoen aan Europese eisen. 'De Brazilianen controleren zelfs op bse, terwijl ze aan runderen nooit diermeel gevoerd hebben', zegt Van Messel.


'Mkz-risico nihil'

Verder vindt hij het risico op mkz nihil. ‘Mkz kan niet meekomen met diepgekoeld of bevroren vlees zonder been. Bij vlees met been is het wel mogelijk, maar er is nooit sprake geweest van de insleep van mkz via vleesimport.’


En dat het sambavlees de EU-markt verpest, gaat volgens beide heren ook niet op. Wendt: 'Europa is voor dit luxe vlees niet zelfvoorzienend. De rundvleesproductie krimpt en de economie groeit, dus de vraag en de prijs neemt toe. Daar wordt ook de Europese producent beter van.'


Dat het luxe vlees duurder zou zijn zonder sambavlees geeft Wendt wel toe. 'Maar dan gaan de prijzen door het dak.' 'Dat zouden de Ieren wel willen', meent Van Messel.


Lees ook:

Meer import Braziliaans vlees (23 juli 2007)


LNV: 'Let op Braziliaans rundvlees'(19 juli 2007)


'Vleesprijs verdubbelt bij ban sambavlees' (12 juli 2007) 


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Brazilië

Alle berichten over sambavlees


Zie ook:

Dossier Brazilië

Altijd op de hoogte blijven?