Vleesbedrijven verliezen door lage pond

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

LONDEN – Vleesbedrijven die bacon exporteren naar Groot-Brittannië, lijden momenteel verliezen door de koersval van het Britse pond ten opzichte van de euro.

LONDEN – Vleesbedrijven die bacon exporteren naar Groot-Brittannië, lijden momenteel verliezen door de koersval van het Britse pond ten opzichte van de euro.

Sinds begin deze maand is de koers van het pond ten opzichte van de euro met ongeveer tien cent gedaald. Bacon wordt door de Britten echter in ponden betaald, waardoor de vleesbedrijven er momenteel per kilo tien tot vijftien cent bij inschieten.


Verzekering

De schade als gevolg van koersdalingen is soms te beperken via een verzekering, maar op het ogenblik zijn verzekeringsmaatschappijen hier niet happig op.


Van Rooi

Het meest optimistisch is nog wel vleesbedrijf Van Rooi Meat in Helmond. ‘Wij hebben een week of drie geleden, toen het pond nog vrij gunstig stond, een contract afgesloten voor een jaar tegen de toen geldende koers. Dat pakt nu gunstig uit’, aldus directeur Marc van Rooi, in het Agrarisch Dagblad.


Zorgelijker

Bij Vion zijn de geluiden zorgelijker. ‘Deze koersval kan grote invloed hebben op het uiteindelijke resultaat’, stelt woordvoerder Marc van der Lee. Richard van der Kruijk van de brancheorganisatie COV stelt dat bedrijven op korte termijn hun verliezen zullen moeten nemen.

Nederland exporteert volgens het PVV wekelijks twee- tot drieduizend ton bacon naar Groot-Brittannië.

Lees ook:

Export varkensvlees naar UK fors gekelderd (15 augustus 2008)

Dure euro hakt in export varkensvlees naar UK (3 juni 2008)

Zorgen Vion over lage koers Britse pond (2 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over bacon

Alle berichten over Van Rooi Meat

Alle berichten over Vion

Altijd op de hoogte blijven?