Vlees in de media | Week 25-2023

23 juni 2023 Charlotte Kwakkelstein Kyle Mackie via Unsplash

De slagers van de voorstelling Slachtvisite, een dalend aanbod van vleesvarken en neemt de populariteit van vleesvervangers af? Wat lazen we de afgelopen week over branche? Een greep uit de media.

Slagers

In de theatervoorstelling Slachtvisite snijden twaalf slagers een half varken in stukken, pal onder de neus van het publiek. “Ik denk dat iedere slager wel trots is op ons vak. Het is fijn dat er dan een keer zoveel aandacht voor is”, zegt Wim van de Tillaart, een van de snijders in het Brabants Dagblad.

Productie en techniek

Naar aanleiding van het aangekondigde faillissement van Meatless Farm schrijft Herman Still in het Parool een artikel over de populariteit van vleesvervangers.  “Willen consumenten hun stukje vlees niet opgeven of is er meer aan de hand?”

Het maïseiwit, zeïne, zorgt voor een goede vlezige textuur en het houdt vocht beter vast, meldt Food+Agri Business. Canadese onderzoekers ontdekten dat de rekbare eigenschappen van zeïne ingezet kunnen worden om vezelige structuur te creëren in vleesvervangers.

“Het dalende aanbod vleesvarkens in Europa in de eerste helft van dit jaar brengt de markt in beweging”, meldt Nieuwe Oogst. “Spaanse slachterijen betalen vorstelijke prijzen en Duitse vleesverwerkers trekken harder aan Nederlandse varkens om haken beter gevuld te houden.”

Veehouderij

Familie Derks vierde zondag het tienjarig bestaan van hun bedrijf Bankhoeve Vlees met een open dag. “We laten hier alles zien aan onze klanten. Nu extra tijdens deze open dag, maar op andere dagen kan dat ook”, vertelt Wilma, vrouw van Jos Derks aan De Gelderlander.

Deze week sprak Landbouw Leven met Stefan Aarnink. Hij was jarenlang mede-eigenaar van een mestdistributiebedrijf, maar hij ging toch terug naar het platteland. Hij verkocht zijn aandeel in het bedrijf en in maart 2022 kocht hij een varkensbedrijf in Wijster.

Overig

De Ondernemer gaat langs bij Hans Bode, beter bekend als Hans Worst. Hij had verschillende banen gehad totdat hij zeker wist wat hij leuk vond om te doen: lekker eten maken. Hij begon met een hotdogkar op de Coolsingel en is zo uitgegroeid tot drie hotdogkarren. 

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?