Vlees in de media | week 21-2023

27 mei 2023 Marina de Moor Herbert Wiggerman

Een interview met een van de oprichters van Livar, minder slagers in België, de Keuringsdienst van waarde over varkensvlees en bijna 1000 wetenschappers vinden het schrappen van vlees uit het dieet geen goed idee. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Slagers

Ook in België kiezen minder mensen voor het slagersvak. Radio1 meldt dat er elke week ongeveer één slager verdwijnt. Slagerijschool Ter Groene Poorte in Brugge organiseerde een actiedag om het beroep slager weer wat populairder te maken. Ook VRT Nieuws was aanwezig op deze actiedag en spreekt slager Lieselot Devos: ‘’Je hebt veel sociaal contact als je in de slagerij staat en het werk is gevarieerd. De Vlaming eet ook graag. Je maakt mensen gelukkig en daar word ik zelf ook blij van".

Productie en industrie

De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde stond afgelopen week in het teken van varkensvlees. Het team bezocht onder andere Vion en spreekt met Arie van Nes, dierenarts en expert op het gebied van varkensziektes over de gezondheid van varkens.

RTV Oost ging langs bij de broers Roy en Chiel Bolscher die het vleesbedrijf van hun vader hebben overgenomen. Zij signaleerden dat de vleesindustrie aan het veranderen is en zijn daarom gestart met de productie van vegetarisch en hybride vlees.

Veehouderij

Op Foodbusiness een interview met Frank de Rond, een van de oprichters van het Limburgs Kloostervarken (Livar). In de jaren 90 koos dit concept voor luxe vlees waarbij de smaak, dierenwelzijn en een kleinschalige productie centraal staan. "De markt hiervoor is verre van verzadigd, hoewel de marktomstandigheden door de hoge inflatie wel ruwer zijn."

"Kopen bij de boerderij is hip: Al die tussenschakels zijn eruit, hier weet je tenminste precies wat je eet", kopt het Brabants Dagblad. "Scharreleieren, vlees van eigen varkens, piepers uit de snackautomaat; steeds meer boerderijen breiden hun business uit met de verkoop van kakelverse producten."

Vlees

Bijna 1000 wetenschappers van vooraanstaande universiteiten vinden dat het volledig schrappen van vlees uit ons dieet schadelijk kan zijn voor onze gezondheid en de samenleving, meldt Wetenschap in Beeld. Vlees is een bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B12, ijzer en zink en is moeilijk om binnen te krijgen als je helemaal geen vlees eet.

Vleesvervangers

In Food+Agri Business aandacht voor het onderzoek van The Good Food Institute en consultanybureau Bright Green Partners naar het opzetten van nieuwe productielocaties voor vleesvervangers. "Met het ombouwen van een bestaande productiefaciliteit tot fabriek voor vleesvervangers kan tijd en geld bespaard tegenover het bouwen van een nieuwe fabriek."

Overig nieuws

De afgelopen weken was er veel aandacht voor het pop-up restaurant in Arnhem waar gasten meehelpen met het slachten van hun kip. Wander Alblas had niet gedacht dat hij met deze actie zoveel tongen los zou maken, vertelt hij aan De Gelderlander. ‘’Te gek om te zien dat iedereen hier zo'n sterke mening over heeft!”

Altijd op de hoogte blijven?