Vlees in de media | Week 12-2023

24 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein Pexels

Minder steun voor de belasting op vlees, pilot veevoer op basis van plantaardige proteïne Proton en meer aandacht voor Texels schapenvlees. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Vlees

“De comeback van paardenvlees: een delicatesse voor iedere vleeseter”, kopt het Dagblad van het Noorden. Jacques Hermus gaat op bezoek bij slager Geert Vermeire en de Brusselse sterren chef Christophe Hardiquest.  Ze proeft tijdens haar bezoek een stukje paardenvlees.

“Meer dan de helft van de Nederlandse kiezers heeft geen bezwaar bij een belasting op vlees, zo concludeert de True Animal Protein Price Coalition (Tappcoalitie) uit een onderzoek dat de organisatie heeft laten uitvoeren door IPSOS”, meldt FoodBusiness. “Toch is het maar de vraag of de Tappcoalitie de resultaten als een overwinning kan zien. Uit eerdere onderzoeken bleek namelijk dat de plannen in 2021 op bredere steun konden rekenen.”

De Duitse supermarktketen Rewe verkoopt een premiummerk varkensvlees van Westfälisches Hofschwein, meldt Nieuwe Oogst. De Duitse vleesverwerker Westfleisch speelt daarmee in op een dalend aanbod vleesvarkens en probeert met het premiummerk consumenten te verleiden om meer varkensvlees te eten.

Slagers

Sinds woensdag 15 maart is de Slagerij Pennings weer open voor klanten. De afgelopen drie werken was de winkel gesloten voor een grote verbouwing. “De vernieuwde winkel heeft een meer open karakter gekregen”, meldt Meierijstad.Nieuws.

Slagerij van Geest heeft meerdere producten waarop het predicaat ‘Met goud bekroond’ staat. De herkomst van het vlees vindt eigenaar Jeroen ook erg belangrijk. “De Zeeuwse scharrelvarkens, runderen en kippen worden op een milieu- en diervriendelijke wijze gehouden. Ze kunnen naar buiten, hebben een goed lezen en staan niet in een megastal”, schrijft Delft op Zondag.

Slagerij Jan Antonisse is inmiddels een begrip geworden voor de inwoners van Kerk en Zanen. Eigenaar Kevin Bergshoeff nam in 2022 de zaak volledig over en volgens hem heeft de winkel een grote groei meegemaakt, ook vieren ze dit jaar het 25-jaar jubileum. “Om deze mijlpaal samen met jullie te vieren hebben we extra scherpe aanbiedingen en specialiteiten”, zegt Kevin, tegen Alphens.nl.

 

Veehouderij

Arjan Boerhorst, een Texelse schapenboer, wil zijn lamsvlees ook buiten Texel verkopen, maar dat is erg lastig. Het vlees wordt nu verkocht aan toeristen, buren en een Texelse slager. Dat moet anders, vertelt Boerhorst aan NH Nieuws. Supermarkten importeren het meeste lam vanuit Nieuw-Zeeland. “We hebben hier een prachtig product, waarom halen we het ergens anders vandaan?”

FoodBusiness sprak met Tanja van Dinteren, CFO en COO bij het Brits-Nederlandse bedrijf Deep Branch. Het bedrijf gebruikt CO2-gas van fabrieken voor de productie van een plantaardige proteïne, Proton. Er loopt een pilot om deze proteïne te gebruiken voor voer voor zalm en gevogelte.

Vleesvervangers

Maart is in België de maand van de ‘Veggie Challenge’. Reden voor HBVL om te kijken naar de kosten van vleesvervangers. Deze zijn vaak drie keer duurder dan vlees. Dit komt onder andere door de hoge kosten voor grondstoffen en productie. “Klanten hebben geen goed zicht op de kostprijs.”

Altijd op de hoogte blijven?