Vlees in de media | week 1-2024

5 januari 2024 James Kern via Unsplash
De toekomst van de slager in België, de hybride vleesproducten van Olijck Foods en Amerikanen verzetten zich tegen kweekvlees. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Ambacht

2024 begon slecht voor slager Alex van Ingen uit IJsselmuiden. Hij werd uit zijn bed gehaald door omwonenden van zijn slagerij aan de Dorpsweg: boven zijn bedrijf woedde brand. “Je zit er niet op te wachten dat je net na de feestdagen niet meer open kan”, vertelt hij aan De Stentor.

“Vlees blijft onverminderd populair”, zegt slager Jacob Simons tegen het RD. Hij is samen met Neline Simons de eigenaar van de Dordtse vestiging van Slagerij Gelderblom. Deze vestiging behoort wat oppervlakte betreft tot de tien grootste slagerijen van ons land.

In De Tijd aandacht voor de toekomst van de slagerij in België. Slagers sluiten vestigingen en een hele generatie slagerskoppels zwaait af bij gebrek aan opvolging: is de ambachtelijke beenhouwer met uitsterven bedreigd?

Productie en industrie

“De Braziliaanse productie van pluimvee en varkensvlees zijn in 2023 gegroeid, zo blijkt uit cijfers van de Braziliaanse vereniging voor dierlijke proteïne (ABPA)”, meldt Foodbusiness. “De groei komt vooral de export ten goede. Met name de uitvoer van varkensvlees groeide in relatieve termen stevig.”

In Trouw een artikel over het Amsterdamse bedrijf Olijck Foods. “Hun ‘hybride’ vlees heeft minder milieu-impact en smaakt net als de traditionele hamburger of worst. Een groot ziekenhuis experimenteert er al mee.”

Producten

Na een plantaardig alternatief voor een saucijzenbroodje (het zwamcijsje) komt Mendelt Tillema nu ook met een vegavariant voor het worstenbroodje. Het zwamcijsbroodje heeft evenals het zwamcijsje een vulling van oesterzwammen, meldt De Gelderlander.

In de Verenigde Staten stonden de autoriteiten afgelopen zomer de verkoop van gekweekt kippenvlees toe. En dat zorgt voor verzet. “Met een recente onflatteuze reclame over het productieproces hebben tegenstanders in de VS recent de strijd tegen kweekvlees geopend”, aldus Foodbusiness.

Veehouderij

“Het zo klaar als een klontje dat er door het kabinet absoluut geen moeite wordt gedaan om een gelijk speelveld te creëren voor de Nederlandse boer. Demissionair Minister Adema laat keer op keer zien de voorwaarden niet te willen of te kunnen invullen”, stelt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) op Pluimveeweb.

Altijd op de hoogte blijven?