Vion evalueert klokkenluidersregeling

13 december 2013 Harrie Leijten Archief Vleesmagazine

Vion is een intern onderzoek begonnen om vast te stellen waarom het omkatten van gangbaar vlees naar biologisch in 2012 niet is gemeld via de interne klokkenluidersregeling.

Ook is het bedrijf opnieuw in het nieuws vanwege de levering van vlees met plastic aan Mora.

De onderneming houdt ook de rol van het lagere management tegen het licht, zegt woordvoerder Marc van der Lee van Vion tegen Boerderij.nl. Klokkenluiders brachten afgelopen vrijdag naar buiten dat er in de zomer van 2012 een partij gangbaar vlees frauduleus als biologisch in de markt is gezet.

Nieuw incident

Omroep Brabant meldde donderdag 12 september een nieuw incident: Vion zou een partij met plastic verontreinigd vlees hebben geleverd aan Mora. Volgens de directie van Mora was er niets bijzonders aan de hand. 'Een incident als dit kan gebeuren', aldus directielid Pieter Doodeman van Mora. Marc van der Lee wijst erop dat juist door de goede werking van kwaliteitssystemen dit soort incidenten wordt onderkend, waarna er actie kan worden ondernomen.
Van der Lee: 'Wij werken met HACCP-systemen, waarbij de risicopunten in het productieproces worden onderkend, waarop vervolgens gericht wordt gecontroleerd. Dan komt het regelmatig voor dat een partij vlees moet worden teruggenomen, omdat er een ongerechtigheid in voor komt. Die zaken worden dan in goed overleg afgehandeld en dat is destijds ook bij Mora gebeurd.'

Altijd op de hoogte blijven?