Vion bespaart kosten door professionaliseren inkoop non-food

14 juli 2014 Maurits van Aalst

Vion heeft besloten proQure uit Amsterdam in te schakelen om Vion te ondersteunen in het proces om de kosten van inkoop non-food structureel te verlagen. De inkoopspecialisten van proQure ondersteunen Vion in het onderhandelen en inkopen op een meer efficiënte en gestructureerde wijze.

Jacques Straathof, cfo van Vion: 'Om het vertrouwen terug te winnen van klanten en van de markt, gaan we de komende twee jaar €100 miljoen tot €150 miljoen extra investeren. Een deel van deze investeringen wordt gefinancierd door kosten te besparen op bijvoorbeeld inkoop non-food.'

Vion Food besteedt jaarlijks gemiddeld 11 procent van de omzet aan inkoop non-food ter ondersteuning van de bedrijfsactiviteiten. Hierbij kan worden gedacht aan inkoop van energie, logistieke dienstverlening, inhuur van externe medewerkers, verpakkingsmaterialen, catering, schoonmaak en dergelijke. Binnen Vion is vastgesteld dat er bij de inkoop non-food substantiële mogelijkheden tot kostenbesparing liggen.

Schaalvoordelen

Om deze besparingen te realiseren gaat Vion ook de interne de organisatie rondom inkoop non-food anders inrichten. De Nederlandse en Duitse Purchase Non Food-teams worden samengevoegd, waarmee Vion beter gaat gebruikmaken van de schaalvoordelen van de organisatie. Een mooi voorbeeld van een gezamenlijk inkoopproject is de zeevracht naar Azië. Door dit in één centraal contract onder te brengen, is een kostenbesparing van €2,5 miljoen op jaarbasis gerealiseerd.

Vion en proQure

Vion Food is een internationaal opererend foodbedrijf. In 2013 realiseerde Vion een omzet van €7 miljard. Vion is niet beursgenoteerd en heeft één agrarische aandeelhouder, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) met circa 16.500 leden.

proQure is een snelgroeiende inkooporganisatie gespecialiseerd  in de inkoop van alle niet handelsgoederen en diensten. Zij biedt dit aan in de vorm van BPO (business process outsourcing) en op basis van project management. proQure professionaliseert en begeleidt het inkoopproces en stroomlijnt de bijbehorende procedures en contractflow.

Altijd op de hoogte blijven?