Vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal

18 januari 2024 Redactie Food Belastingdienst

 

De deadline voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal komt eraan. Voor 31 januari 2024 moet deze binnen zijn bij de Belastingdienst. Vanwege het einde van het boekjaar, zijn er verschillende aandachtspunten bij deze aangifte. De Belastingdienst deelt hieronder de vijf belangrijkste. 

1. Gebruikte je de auto zowel zakelijk als privé? Gebruik de rekenhulp
Reed je in 2023 ook privé met de auto van de zaak? Of gebruikte je juist je privéauto voor zakelijke ritten? In de aangifte van het vierde kwartaal moet je de btw voor het privégebruik van de auto corrigeren. Gebruik hiervoor de rekenhulp ‘btw of btw-aftrek over uw auto’ en bereken snel de btw voor jouw situatie.

2. Correcties voor eerdere aangiftes? Geef ze door
Je komt er bij de jaarafsluiting achter dat je in 2023 bijvoorbeeld een factuur bent vergeten in de btw-aangifte. Geen zorgen, je kunt dit corrigeren. Is de correctie in de btw minder dan 1.000 euro? Dan mag je deze meenemen in de aangifte over het vierde kwartaal. Is de correctie meer dan 1.000 euro, geef deze dan door via het ‘suppletieformulier omzetbelasting’. Dit formulier vind je op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

3. Doe altijd btw-aangifte. Ook als je geen omzet had
Na afloop van ieder kwartaal ben je als ondernemer verplicht btw-aangifte te doen. Deze staat ieder kwartaal voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je hebt een maand de tijd om de btw-aangifte in te vullen. Doe dus altijd aangifte, óók als je geen omzet hebt gedraaid. Zo voorkom je een boete.

4. Neem je per 1 januari 2024 deel aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Doe ook dan btw-aangifte
Heb je een bevestiging gekregen dat je per 1 januari 2024 aan de KOR deelneemt? Dan staat er over het vierde kwartaal nog een btw-aangifte voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vergeet deze niet op tijd in te vullen en te versturen.

5. 1 januari 2024: goed moment om te starten met een online boekhouding
In het kader van goede voornemens, is het nieuwe jaar een goed moment om te starten met een online boekhouding. Zo houd je de administratie vanaf 1 januari 2024 direct vanaf het begin overzichtelijk bij in een online boekhoudprogramma.

De btw-aangifte én betaling over het vierde kwartaal moeten uiterlijk 31 januari 2024 binnen zijn. Doe je de aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dan kun je de btw betalen met iDEAL. En extra fijn: het goede betalingskenmerk, rekeningnummer en bedrag zijn al voor je ingevuld.

Altijd op de hoogte blijven?