'Stelletje terroristen' kost Plantema 2 ton

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

HARDENBERG - De stichting Wakker Dier is 'geen stelletje terroristen'. Pluimveearts R.J. Plantema die hen zo noemde in Agrarisch Dagblad, moet nu daadwerkelijk 203.000 euro betalen aan de stichting.

HARDENBERG - De stichting Wakker Dier is ‘geen stelletje terroristen’. Pluimveearts R.J. Plantema die hen zo noemde in Agrarisch Dagblad, moet nu daadwerkelijk 203.000 euro betalen aan de stichting.


In oktober 2006 moest de dierenarts van de Zwolse rechter al een schadevergoeding van 5.000 euro per dag betalen met een maximum van 2 ton als hij niet zou rectificeren. Het Hof besloot nu dat Plantema moet betalen, omdat hij die aantijging onvoldoende heeft gerectificeerd.


'Naar de kloten'

Wakker Dier probeerde afgelopen maanden alvast beslag te leggen op bezittingen van Plantema, zoals een oude Rolls Royce en een oud praktijkpand. ‘Ze willen me naar de kloten helpen, zowel geestelijk als financieel’, zegt hij in de Stentor. Hij bezit naar eigen zeggen ‘op papier niets meer’.


Plantema besloot nu de aanval frontaal te openen door de stichting Welzijn, Waarheid en Wetenschap op te richten, om zo Wakker Dier met tegenargumenten te bestoken. Steun, onder meer van de vleesverwerkende industrie, is volgens hem van alle kanten toegezegd.


'Bedreigingen'

Het conflict tussen Plantema en Wakker Dier begon in 2004, toen de stichting dat jaar ’t Rotte Ei had gewonnen, meldt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).


Deze prijs van Plantema was bedoeld voor ‘de meest schadelijke organisatie tegen pluimveehouders. De winnaar was volgens Plantema door de pluimveebedrijven (‘mijn klanten’) uitgekozen. De stichting weigerde de prijs. ‘En toen begonnen de telefonische bedreigingen’, aldus Plantema. ‘Ook hebben heel veel van mijn klanten hebben te maken gehad met brandstichting.’


'Belachelijk'

Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier zegt er alles aan te doen om de schadevergoeding te incasseren. ‘Keer op keer belastert hij ons en worden normen van recht en fatsoen overschreden. En de nieuwe stichting? Ik hoop dat Plantema zelf zal inzien dat het tot niets leidt en dat hij zichzelf slechts belachelijk maakt.’

Wat vindt u?

Dierenwelzijn is hot. Danish Crown stuurt slachters zelfs op dierenwelzijnscursus. Vindt u dit een goede zaak? 

Doe mee aan de stelling!


Lees ook:

Ad Kon laat zich de mond niet snoeren (11 januari 2006)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over dierenactivisten

Alle berichten over Wakker Dier

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!


Altijd op de hoogte blijven?