Slimme apparaten in de slagerij

24 september 2020 Naomi Heidinga
Vacuümverpakkingsmachine met USB-connectie van Lexovac

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van slagerij-apparatuur? Leveranciers zien een inzet op automatisering, efficiëntie en kostenbesparing. Tegelijkertijd zijn vleesbereidingen waarin het ambacht centraal staat erg populair. Dat lijkt tegenstrijdig, maar in de praktijk blijken ambachtelijkheid en automatisering perfect samen te gaan.

Welke apparatuur momenteel het populairst is onder slagers? “Apparatuur die echte auto­matisering brengt en daardoor arbeidstijd bespaart,” zegt Renske de Leede van Delmo. Delmo is ontstaan door een samenvoeging van verschillende onder­delen van de Van Leede Groep en heeft meerdere vesti­gingen in Nederland. Naast verpakkingsmaterialen, reinigings­producten, specerijen en hulpstoffen, kunst- en natuurdarmen, kan de slager er tevens terecht voor machines en koeltechniek. De Leede: “De automatisering levert een kostenbesparing op en je hebt minder arbeids­krachten nodig. Dat is belangrijk in deze tijd, omdat het niet ­makkelijk is om aan ­personeel te komen.

Zo kan je met dezelfde ­hoeveelheid mensen in de ­beschikbare uren meer produceren. Er komen steeds meer ‘slimme’ appa­raten op de markt, waarmee de slager meer controle krijgt over het werkproces.

“Met die slimme apparaten worden gegevens gelogd. Dat betekent dat er data worden verzameld en opgeslagen. Dat zie je bijvoorbeeld terug bij de vacuümverpak­kingsmachines met USB-connectie van Lexovac en de schotelcutters met Cut-Control van K+G Wetter. Bij de vacuümverpakkingsmachines kunnen dankzij deze USB-connectie verschillende vacumeerprogramma’s worden geüpload. Ook kunnen met deze machines labels worden geprint. Tegelijkertijd worden data verzameld over het onderhoudsniveau van het apparaat. Zo is inzichtelijk wanneer het apparaat onderhoud nodig heeft, of wat er tijdens een onderhoudsbeurt is gedaan.”

Meer weten over slimme apparaten in de slagerij? Lees dan het complete artikel online of in Vlees+ 4/5-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?