Slagers tonen hun vak tijdens de Dag van de Slager XXL

29 mei 2018

De zesde editie van de Dag van de Slager XXL vond plaats op 24, 25 en 26 mei. 260 slagers opende die dag de deuren voor het publiek en organiseerden allerlei activiteiten om te laten zien hoe creatief, afwisselend en ambachtelijk het slagersvak is.

De Dag van de Slager XXL

De slagers konden zelf bepalen hoe ze invulling gaven aan de Dag van de Slager XXL. Zo had Stefan Bles van Slagerij Bles uit Wehl een speciale klantenactie. Daarnaast konden klanten in de productieruimte meekijken en stond de barbecue aan. De slager vertelde de bezoekers over de herkomst van zijn vlees. “Eigenlijk zou iedere slager mee moeten doen aan deze dag om ons ambacht te laten zien” aldus Stefan Bles.

Slager Jan Nederhoed ontving samen met zijn medewerkers Kevin en Jacco een derde klas VMBO-groen. Voor de gelegenheid bestelden ze een half varken wat ze onder toeziend oog van de leerlingen uitsneden en daarna de verschillende onderdelen uitbeenden. Van de schouder en de overige snippers werden worsten gemaakt. Ook gaf Kevin een presentatie over SVO en zijn deelname aan de International Young Butcher's Contest.

'Jong geleerd, oud gedaan'

Met het thema 'Jong geleerd, oud gedaan' was de Dag van de Slager vooral gericht op kinderen en jongeren. Want de slagersbranche heeft behoefte aan jonge, creatieve mensen die slager willen worden om zo voldoende in- en doorstroom te behouden. De afgelopen jaren nam het aantal slagerijen af. Volgens de cijfers van Locatus waren er in 2005 nog 2901 slagerijen in Nederland. Daar zijn er nu nog 1850 van over. Ook hebben slagers moeite met het invullen van openstaande vacatures en volgen steeds minder jongeren een slagersopleiding.

Hiervoor zijn een aantal redenen te geven. Slager zijn is een zwaar beroep waardoor veel jongeren liever iets anders gaan doen. Daarnaast ondervindt de slagersbranche veel concurrentie van de supermarkt, waar veel consumenten hun vlees kopen en daardoor de binding met de slager kwijtraken. En tot slot staat het imago van vlees onder druk door de negatieve pers rondom de vleesschandalen en de krachtige anti-vlees lobby.

Slagersvak

Evenementen zoals De Dag van de Slager XXL, laten juist de veelzijdigheid en creativiteit van het slagersvak zien en beleven. En dat is belangrijk. Jan Nederhoed: "Ons vak leeft, bruist, is volop in beweging en dat moeten we uitdragen, laten zien, uitstralen."

In Vlees+ editie 3 komt een uitgebreid verslag van De Dag van de Slager XXL te staan. Interesse? Neem dan nu een abonnement!

Altijd op de hoogte blijven?