Slager en distilleerderij maken samen worst

13 maart 2018

Slagerij De Smokerie en de ambachtelijke distilleerderij Rutte uit Dordrecht werken samen. Het resultaat is de Dordtse borrelworst, een worst met alcohol. Er zijn twee soorten: een worst met gin en één met korenwijn. "De alcohol is bijna helemaal vervlogen, dus je kunt gerust een hele worst eten zonder er dronken van te worden" zegt Slager Dennis van Kooij in AD de Dordtenaar.

Dordtse Borrelworst

Het is niet de eerste keer dat Van Kooij worst met alcohol maakt. In 2013 won hij Goud op de SlaVakTo met de Dordtse bierworst. Hierover raakte hij in gesprek met Myriam Hendrickx van Rutte. Met als resultaat de Dordtse borrelworst.

Van Kooij maakt de worst door eerst kruiden en daarna drank toe te voegen aan het vlees. Vervolgens laat hij de worst tweeënhalve week rijpen. In die tijd vervliegt de alcohol en wordt de smaak intenser. De smaak van de ginworst omschrijft van Kooij als pittig en krachtig, terwijl de worst met korenwijn juist een zachte smaak heeft.

Slagerij de Smokerie

Bij veel Dordtenaren staat Van Kooij bekend als Dennis de Slager. Hij staat al bijna twintig jaar aan het roer van zijn winkel in de Grote Spuistraat. Kwaliteit staat voorop. Niet alleen als ambachtelijke slager maar ook als hij als chefkok achter de orginele Amerikaanse Smoker staat. In slagerij staat ook een Dry-aged kast, waar hij rund en varkensvlees in rijpt.

Distilleerderij Rutte

Rutte is een begrip in Dordrecht. Sinds 1872 stookt de distilleerderij gin, jenever en diverse likeuren in het centrum van Dordrecht. Dit gebeurt op ambachtelijke wijze aan de hand van de oude recepturen. In 2003 kwam de huidige eigenaar Myriam Hendrickx bij het bedrijf. In 2016 werd de gin tijdens de jaarlijkse beurs van de Wine & Spirits Wholesalers of America uitgeroepen tot de beste ter wereld.

  •  
  •  

Altijd op de hoogte blijven?