Rundertuberculose ontdekt in België

7 augustus 2015 Vleesmagazine

Op een melkveebedrijf in Meeuwen, net over de grens bij Weert, is rundertuberculose ontdekt. Alle koeien van het bedrijf worden geruimd.

Uit voorzorg zijn ongeveer 150 andere boerderijen die in contact zijn geweest met het besmette bedrijf, geblokkeerd. Het gaat met name om bedrijven in Belgisch-Limburg. Alle dieren van deze bedrijven moeten eerst getest worden op de ziekte, melde het Federaal Agentschap van de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdag. De kans is groot dat er meer bedrijven (tijdelijk) geblokkeerd zullen worden.

Rundertuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie die letsel van het ademhalingsstelsel veroorzaakt. De ziekte is overdraagbaar op de mens, bijvoorbeeld door het drinken van rauwe melk van besmette dieren. De kans op besmetting is echter zeer klein, omdat er bijna alleen gepasteuriseerde melk wordt gedronken.

Geen Nederlandse bedrijven

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft vooralsnog geen meldingen gehad van bedrijven die geblokkeerd moeten worden. ,,Zover we nu weten zijn er geen Nederlandse bedrijven die hier last van hebben'', aldus de woordvoerder van de LLTB.

Altijd op de hoogte blijven?