RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

suiker-pixabay

Foto: Pixabay


Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM. Of als producenten de hoeveelheid zout en suiker in de producten verder hadden verlaagd.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt sinds 2014 afspraken met de voedingsindustrie over minder zout, verzadigd vet en suiker in producten. Het RIVM onderzocht meerdere keren het geschatte effect van de afspraken op de inname. De conclusie van het jongste onderzoek komt dan ook niet als een grote verrassing. Fabrikanten hebben wel kleine stappen gezet om minder zout en suiker in hun producten te stoppen, maar consumenten krijgen er nog steeds (te) veel van binnen.

Door minder zout in brood, vlees, kaas en soep krijgt een volwassen Nederlander per dag in 6 jaar tijd gemiddeld bijna 0,5 gram minder zout binnen. Voor suiker gaat het om 7,5 gram. Dat zijn gemiddeld 2 suikerklontjes per dag minder, vooral door de suikerreductie in frisdrank. Het RIVM rekende het effect van de afspraken over verzadigd vet niet door. Daar zijn volgens het instituut te weinig afspraken over gemaakt.

Volgen het RIVM zijn verbeterpunten uit het onderzoek al meegenomen in de nieuwe aanpak voor productverbetering die onderdeel is van het Nationaal Preventieakkoord.

Foodlog

Dossiers
Lees ook
‘Overdaad aan suiker moet aangepakt worden’

‘Overdaad aan suiker moet aangepakt worden’

Voedselwaakhond foodwatch vindt dat de overheid meer doet om ‘de overdaad aan suiker in producten’ aan te pakken. ‘Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet haar naïeve geloof in zelfregulering loslaten, de voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument’, aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch.‘De voedingsindustrie...

Nominaties Food Valley Award ook voor slagers interressant

Nominaties Food Valley Award ook voor slagers interressant

De genomineerden voor de Food Valley Award 2016 zijn bekend. Weliswaar zijn de kandidaten niet direct slagerij-gerelateerd, maar rollen zij wel innovaties in de voedingssector uit, die ook voor de slagerij van belang kunnen worden.Het gaat om: Scelta Mushrooms uit Venlo, het Wageningse adviesbureau Q-Point en SensorSpot uit Wijchen. Scelta Mushrooms...

Inschrijving Food Valley Award nog open

Inschrijving Food Valley Award nog open

De inschrijving voor de elfde editie van de Food Valley Award, een initiatief van Food Valley NL, is nog enkele weken geopend. De Food Valley Award is een prijs voor innovatie in de Nederlandse agrifood, feed en hortisector.Wereldwijde aandacht In 2014 won JFPT foodlife de Food Valley Award met de Pluckr, een nieuw type druivenonttrosser. “Het winnen...