RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

suiker-pixabay

Foto: Pixabay


Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM. Of als producenten de hoeveelheid zout en suiker in de producten verder hadden verlaagd.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt sinds 2014 afspraken met de voedingsindustrie over minder zout, verzadigd vet en suiker in producten. Het RIVM onderzocht meerdere keren het geschatte effect van de afspraken op de inname. De conclusie van het jongste onderzoek komt dan ook niet als een grote verrassing. Fabrikanten hebben wel kleine stappen gezet om minder zout en suiker in hun producten te stoppen, maar consumenten krijgen er nog steeds (te) veel van binnen.

Door minder zout in brood, vlees, kaas en soep krijgt een volwassen Nederlander per dag in 6 jaar tijd gemiddeld bijna 0,5 gram minder zout binnen. Voor suiker gaat het om 7,5 gram. Dat zijn gemiddeld 2 suikerklontjes per dag minder, vooral door de suikerreductie in frisdrank. Het RIVM rekende het effect van de afspraken over verzadigd vet niet door. Daar zijn volgens het instituut te weinig afspraken over gemaakt.

Volgen het RIVM zijn verbeterpunten uit het onderzoek al meegenomen in de nieuwe aanpak voor productverbetering die onderdeel is van het Nationaal Preventieakkoord.

Foodlog

Dossiers
Lees ook
Hartstichting roept industrie en overheid op tot gezonder productaanbod

Hartstichting roept industrie en overheid op tot gezonder productaanbod

De voedingsindustrie en het ministerie van VWS moeten alle zeilen bijzetten om de ambities van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling van 2014 na te komen. De Hartstichting heeft dinsdag een petitie aangeboden in de Tweede Kamer om deze ambitie kracht bij te zetten.Als de voedingsindustrie en het ministerie niet steviger inzetten op een betere...

Jumbo haalt 20 procent zout uit vleesproducten

Jumbo haalt 20 procent zout uit vleesproducten

Jumbo verlaagt de hoeveelheid zout in honderden vleesproducten gemiddeld met 20 procent.Dat schrijft de formule in een persbericht. Jumbo heeft honderden vleesproducten, zoals hamburgers, speklapjes, satéspiesjes en braadworst, onder de loep genomen. De vermindering van gemiddeld 20 procent minder zout komt neer op 27.000 kilo minder zout per jaar....

Verstegen introduceert Guilt Free zero added sugar sauzen

Verstegen introduceert Guilt Free zero added sugar sauzen

Verstegen introduceert Guilt Free zero added sugar sauzen. Sauzen zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen. De sauzen zijn gemaakt van kruiden en specerijen en bevatten geen declarabele allergenen en alleen van nature aanwezige suikers.De Guilt Free zero added sugar sauzen van Verstegen komen precies op het juiste moment. Buiten de al jaren aanwezige...