Questionmark vergelijkt vlees op dierenwelzijn

5 oktober 2015

Questionmark heeft een nieuw systeem ontwikkeld om vlees en andere dierlijke producten in supermarkten te vergelijken op dierenwelzijn.

De organisatie wil met de website en app consumenten in staat stellen als ze boodschappen doen een afgewogen beslissing te maken.

Per product wordt een dierenwelzijnsscore vastgesteld. Deze score is - naast een score voor milieu en indien relevant ook mensenrechten - sinds 2 oktober te vinden via de website en gratis app van Questionmark.

Kangoeroevlees

In Questionmark waren eerder al scores te vinden voor de meest gangbare dieren. Met ingang van dierendag 2015, 4 oktober, worden daar onder andere gekweekt hert, kangoeroe, zwijn en Iberico varken aan toegevoegd. Volgens Questionmark worden deze dieren in Nederland steeds meer gegeten en zijn er zowel diervriendelijke als dieronvriendelijke manieren om ze houden.

Questionmark-directeur Charlotte Linnebank zegt dat met het nieuwe systeem niet alleen meer vleessoorten kunnen worden beoordeeld, maar dat ook de verschillende dierhouderijsystemen, zoals biologisch en Demeter vergeleken kunnen worden. "Als we de juiste informatie hebben,  kunnen we nu zelfs de verschillen per boer laten zien."

Criteria

De dieren worden beoordeeld op acht criteria: Gezondheid (zowel fysiek als mentaal) van het dier, het welzijn van ouderdieren, huisvesting, spenen/opfok, lichamelijke ingrepen, transport, dodingsmethoden en soortspecifieke welzijnskenmerken.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een maïskip geen beter leven heeft dan een gewone kip zonder keurmerk. Het enige verschil is het maïsvoer dat ze krijgen. Ook is er weinig verschil tussen scharrelkippen en vrije uitloopkippen.

  •  

Altijd op de hoogte blijven?