Prijzen vlees, zuivel en vis flink hoger

Ariesen-Veenendaal-048

Voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Vooral voor zuivelproducten moet fors meer worden betaald, net als voor vlees en vis.

Dat blijkt uit een nadere analyse van de recente prijsontwikkelingen door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen van bijvoorbeeld melk, boter, kaas en yoghurt lagen in juli gemiddeld bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de sterkste toename in tien jaar tijd. Zuivelproducten maken samen ongeveer een zevende deel uit van de totale bestedingen aan voeding.

5 procent meer voor vlees

Naast zuivel werden ook vlees en vis flink duurder. Voor een stukje vlees moest vorige maand 5 procent meer worden afgerekend dan in juli 2016. Vis steeg tweemaal zo hard in prijs, zo’n tien procent dus. Bij andere voedingsmiddelen waren de prijsstijgingen gematigder. Gemiddeld was voedsel in de winkel 3,3 procent duurder dan vorig jaar.

Voeding goed voor 0,4 procentpunt inflatie

Daarmee leverde voeding een stevige bijdrage aan de totale prijsontwikkeling. Gemiddeld was het leven in ons land in juli 1,3 procent duurder dan een jaar eerder. Voeding droeg 0,4 procentpunt bij aan die prijsstijging.

Lees ook
CBS: recordaantal vacatures in derde kwartaal

CBS: recordaantal vacatures in derde kwartaal

De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan. In het derde kwartaal groeide opnieuw het aantal vacatures. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stonden tegenover elke 100 werklozen 126 vacatures. Een nieuw record, aldus het CBS.

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

Er is een lichte daling van het aantal varkens. Tegelijkertijd blijft het aantal runderen gelijk. Dat blijkt volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021. Ook zijn er minder schapen en kippen.

Bijna 16 procent minder slagers in tien jaar tijd

Bijna 16 procent minder slagers in tien jaar tijd

Tussen 2011 en 2021 is 15,9 procent van het totaal aantal slagersbedrijven in Nederland van het toneel verdwenen. Begin 2011 waren er 2.270 slagersbedrijven, in 2021 waren er nog maar 1.910 over. De grootste terugloop had plaats bij de kleinere bedrijven. Groei in aantal kwam echter ook voor en wel bij de grotere slagers. Dit blijkt uit een analyse...