POV start campagne The Pig Story

the pig story

Vandaag, dinsdag 9 november start Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) de campagne The Pig Story. Op abri’s in de centra van Amsterdam, Den Haag en Nijmegen vertellen de varkenshouders het verhaal van het Nederlandse varken.

“The Pig Story vertelt het ware verhaal over het Nederlandse varken”, meldt POV. “Het ware verhaal is een ander verhaal dan hetgeen de media ons dagelijks voorschotelt. Dier- en milieuactivisten willen ons doen geloven dat Nederland beter af is zonder varkens. Het ware verhaal is dat we niet zonder het varken kunnen.”

Nederlandse varken

POV zet voor de burgers de feiten over het Nederlandse varken op een rij. Varkens zijn namelijk meer dan alleen voedsel. Varkens helpen mee om voedselverspilling te verminderen doordat ze grote hoeveelheden reststromen uit de levensmiddelenindustrie eten. Daarnaast werken varkensboeren aan de productie van groene stroom en leveren een significante bijdrage aan de Nederlandse economie.

Naast vleesproducten wordt er nog veel meer van een varken gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan kauwgom, cosmetica, bio-diesel, porselein, medicijnen, conditioner, sigaretten en behanglijm. Alle onderdelen van het varken worden gebruikt. Zo is het mogelijk om een hartklep van een mens te vervangen door die van een varken, wordt varkenshaar gebruikt in scheerkwasten en de huid voor tamboerijnen of voor kleding van varkensleer. Op The Pig Story zijn meer van deze voorbeelden te vinden.

Circulaire economie

Varkens hebben volgens POV “een belangrijke functie in de circulaire economie en zijn onontbeerlijk voor Nederland. Daarom nemen varkenshouders het voortouw om consumenten en de samenleving in hun regio te bereiken met positieve activiteiten en nieuwsberichten over de varkenshouderij.”

Binnen The Pig Story werken meerdere initiatieven samen voor een genuanceerd en correct beeld van de Nederlandse veehouderij, zoals VarkensVandaag, TeamAgroNL, Boerderij Educatie Nederland, Boer Bewust en POV. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.thepigstory.nl.

Dossiers
Lees ook
Boek: Het varken

Boek: Het varken

In Het varken verkent Hatteland Endresen de vele facetten van dit bijzondere dier. Springend van de biologie naar de archeologie en van de filosofie naar medische wetenschappen laat hij zien waarom varkens méér zijn dan een stuk vlees: waarom het het waard is ze eens in de ogen te kijken.

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvingen in november het certificaat en predicaat ‘Met Krul’ van Livar. Alle zeven hebben 100% Livar varkensvlees in het assortiment. Met dit predicaat wil Livar de kwaliteit waarborgen voor zowel slagers als consumenten.

Finalisten ‘Het Beste Idee van Varkensland’ bekend

Finalisten ‘Het Beste Idee van Varkensland’ bekend

De finalisten voor ‘Het Beste Idee van Varkensland’ zijn bekend. Uit de negentien inzendingen koos de selectiecommissie vijf finalisten. Zij nemen het tegen elkaar op tijdens de finale op 9 december 2021. “De wereld om ons heen verandert in rap tempo”, zegt melkveehouder Erik Valk, die is opgegroeid in de varkenshouderij en...