Plukon stopt met Roemeense scharrelkip

5 november 2013 Suzanne de Heer

De samenwerking tussen Plukon en zijn Roemeense kipleverancier is per direct beëindigd door Plukon. Het pluimveebedrijf vindt dat afspraken over noodzakelijke kwaliteitsverbeteringen niet voldoende zijn nageleefd.

Op het gebied van productpresentatie, microbiële kwaliteit, houdbaarheid, salmonellastatus en leverbetrouwbaarheid is volgens Plukon onvoldoende resultaat bereikt, schrijft Boerderij. Het verschil tussen de productiestandaard van de vleeskuikenketen van het Roemeense bedrijf en de standaard van Plukon, alsmede de grote fysieke afstand tot de Nederlandse markt, bleken niet overbrugbaar.

Scharrelkip


Plukon werkte sinds begin van dit jaar samen met Roemeense producent door de overname van Interchicken. Interchicken was daarvoor al een paar jaar bezig met de productie van scharrelkip in Roemenië. Dit jaar werden er wekelijks 20.000 vleeskuikens in Roemenië geslacht om in Nederland als scharrelkip verkocht te worden. Plukon zegt haar eigen Nederlandse scharrelketen versneld te gaan opschalen om aan de groeiende vraag van klanten te blijven voldoen.

Marktaandeel


Momenteel heeft de markt voor scharrelkip in Nederland een consumentenwaarde van 40 miljoen euro, dat is 8 procent van de totale markt voor kip. Biologische kip heeft een marktaandeel van 2 procent. Plukon is veruit de grootste speler in Nederland als het gaat om scharrelkip, het bedrijf levert 90 procent van alle scharrelkippen aan de Nederlandse retail.

Voor de komende jaren verwacht Plukon fors meer scharrelkip te verkopen. 'Een verdubbeling van het marktaandeel binnen enkele jaren is mogelijk', aldus een woordvoerder.

Altijd op de hoogte blijven?