NEPLUVI komt met masterplan voor dierenwelzijn

Kippen_Pixabay

Foto: Pixabay

De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, NEPLUVI, bestaat 45 jaar. Tijdens de ledenvergadering op 28 oktober overhandigde voorzitter Gert-Jan Oplaat het eerste exemplaar van het ‘Masterplan borging dierenwelzijn; Goed, Beter, Best’ aan het ministerie van LNV.

Het ‘Masterplan borging dierenwelzijn; Goed, Beter, Best’ gaat verder dan de huidige dierenwelzijnswetten. Het doel van het plan is dat Nederland de beste blijft op het gebied van dierenwelzijn van pluimvee, ook in de verwerkende fase.

Masterplan borging dierenwelzijn

Het plan bevat zo’n dertig bovenwettelijke acties die de pluimveeslachterijen, gecoördineerd door NEPLUVI, de aankomende jaren gaat invoeren. Deze acties zijn ingedeeld in de korte termijn (0-2 jaar), middellange termijn (2-5 jaar) en de lange termijn (5-10 jaar). In het plan staat onder andere dat de Nederlandse pluimveeslachterijen een benchmark systematiek opzetten om verschillende welzijnsparameters te monitoren en waar mogelijk bij te sturen. Tevens komen er extra trainingen voor medewerkers die werken met levende dieren. Bovenop de al bestaande protocollen worden additionele maatregelen genomen om bijvoorbeeld het welzijn bij transport tijdens extreme hitte te blijven borgen.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Koploper

“Uit de World Animal Protection Index bleek al dat Nederland de mondiale koploper is op het gebied van het borgen van het welzijn”, zegt Gert-Jan Oplaat , Voorzitter van NEPLUVI. “Dat Nederland zelf nog een stap naar voren neemt en zich conformeert aan het nemen van tientallen bovenwettelijke acties is bewonderenswaardig. Ook vanuit mijn rol als voorzitter van de AVEC kan ik niet anders zeggen dat Nederland hierin echt haantje de voorste is. We zullen de vele beschreven acties, ook met andere relevante actoren, succesvol gaan afronden en hoop dat ook vanuit de politiek hier de gepaste waardering voor komt.”

Het plan is te vinden op de website van NEPLUVI. Elke Nederlandse pluimveeslachterij heeft het plan ondertekend. NEPLUVI gaat elk jaar een update geven over de acties die zij het afgelopen jaar heeft ingezet/afgerond.

45 jaar NEPLUVI

De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, NEPLUVI, viert dit jaar het 45-jarig bestaan. In dat kader gaf voorzitter Gert-Jan Oplaat een speech over onder andere het jubileum, de stand van zaken in de sector en de vleesconsumptie in Nederland. 

Deze speech is hier terug te lezen.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vion presenteert AI cameratoezicht op Grüne Woche

Vion presenteert AI cameratoezicht op Grüne Woche

Op Internationale Grüne Woche in Berlijn presenteert Vion een monitoringstool met slimme cameratechniek om de interactie tussen mens en dier op slachterijen te observeren. De tool is voorzien van Artificial Intelligence (AI). De camera's nemen onafgebroken alle beelden op en de software analyseert deze.

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl vieren het eerste lustrum. De boer en supermarkt zetten in op verduurzaming Nederlandse landbouw met meer dierenwelzijn, minder uitstoot en radicale transparantie. Ze zetten verschillende stappen op dit gebied, zoals de eerste Pigster boerderij, de nieuwe Kipsterfarm, 24/7 transparantie en hanenvlees.

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.