Pleidooi voor nachtelijke start varkensslacht

attachment-001_food-image-VLS12195I01

Omdat de temperatuur op warme dagen als deze gedurende de dag te hoog oploopt, zouden varkensslachterijen eerder in de nacht moeten kunnen beginnen met de slacht. Daarvoor pleiten volgens de NOS diverse organisaties, bedrijven en andere betrokkenen.

De hitte van deze week dreigt de productie in de varkensslachterij te laten vastlopen. Het is overdag te warm om levende varkens naar de slachterij te vervoeren en de inspecteurs die toezicht dienen te houden op de slacht, mogen vanwege hun arbeidsovereenkomst niet 's nachts werken.

Van Rooi Meat

Van Rooi Meat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toestemming gevraagd om middernacht te kunnen beginnen met de slacht. De NVWA geeft in een reactie aan dat verzoek wel te willen inwilligen, maar het niet te kunnen. Reden is het feit dat 's nachts geen inspecteur van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) aanwezig is om de karkassen te controleren.

'Geen  soelaas'

De vleesverwerker uit Helmond kreeg het wel voor elkaar om 4.00 uur in plaats van 5.00 uur te mogen beginnen met de slacht, maar volgens Van Rooi Meat biedt dat 'geen soelaas'. 'Hoe eerder je 's nachts begint, des te koeler het in de hitteperiode is', aldus mede-eigenaar Addy van Rooi tegenover de NOS. 'We moeten doorwerken, omdat de varkensstallen bij de boer anders overvol raken. Die hebben een productie, waarbij er telkens jonge dieren bijkomen. Die moeten op hun beurt worden vervoerd naar de slachterij. Gebeurt dat niet, dan komen er dus steeds meer dieren in de stal. Dan wordt het daar steeds warmer, en dat is niet goed voor het dierenwelzijn.'

Varkensboeren en chauffeurs

Van Rooi is van mening dat het 'op de koop toe moet worden genomen' dat varkensboeren, chauffeurs en slachterijpersoneel dan ook 's nachts moeten werken. 'Ik denk dat ook chauffeurs liever in de koelte van de nacht werken', voegt de mede-eigenaar van de vleesverwerker eraan toe.

Hitteprotocollen

In geval van hitte zijn er diverse zaken waaraan een slachter moet voldoen. Bij een temperatuur van boven 27 graden treden hitteprotocollen van verschillende vee- en vleessectoren in werking: er mogen minder dieren worden vervoerd, vrachtwagens moeten zijn gekoeld, en bij de slachthuizen dienen gekoelde wachtstallen te zijn ingericht om dieren niet onnodig te laten lijden.

[intermezzo: 1]

Dierenwelzijn

Eyes on Animals stelt dat 'hoewel elke varkensslachter zich aan de Europese norm moet houden, dit alsnog vaak slecht uitpakt voor dierenwelzijn als het kwik stijgt'. De dierenrechtenorganisatie rijdt volgens de NOS vandaag langs verschillende slachterijen om te kijken hoe er in de hitte met de dieren wordt omgegaan.

'Enorm probleem'

Eyes on Animals voert inmiddels drie jaar een dialoog met de NVWA, maar de voedsel- en warenautoriteit 'wijst of naar de KDS of naar de slacht'. 'In ieder geval wijst de vinger telkens naar de ander', zegt directeur Lesley Moffat tegen de BNOS-verslaggever. 'Inmiddels hebben zo veel dieren geleden, het duurt veel te lang terwijl het een enorm probleem is. Het lastige is: wij weten niet wie verantwoordelijk is. Wij hebben bijvoorbeeld nooit een rechtstreekse reactie gehad van de KDS of het klopt wat er wordt beweerd. Veel andere beroepen kunnen 's nachts wel werken. Een politieman kan niet zeggen: ik kom mijn bed niet uit. Waarom hier dan wel?'

'Grote zorgen'

De NOS vroeg ook Frans Wouters, voorzitter van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV), om de reactie. De preses maakt zich 'grote zorgen om de vleesverwerkers en de dieren', vooral als hoge temperaturen vaker voorkomen en langer aanhouden. 'Er moet daarom niet alleen globale medewerking zijn van instanties zoals de NVWA maar veel concretere ondersteuning: dit zijn calamiteiten. Als de hitte vaker voorkomt, moeten er ook structureel meer uren ter beschikking komen om de dieren te controleren', tekent de NOS op uit de mond van Frans Wouters.

'Hittestress tot hartproblemen'

De VSV constateerde gedurende de hete zomer van 2018 ook problemen met dieren. Frans Wouters: 'In hoeverre dat uit de hand is gelopen, weet ik niet. Wel weet ik dat de mindere capaciteit om te slachten leidt tot problemen elders in de keten en elke schakel is belangrijk. Leveranciers komen zo overvol te zitten en ook het transport kan niet verder. Varkens krijgen met die warmte gezondheidsproblemen: van hittestress tot hartproblemen.'

'Wil is er'

De NVWA geeft in een reactie aan dat 'de wil er is om de werktijden van de controleur te veranderen'. De voedsel- en warenautoriteit gaat daarover in gesprek met Van Rooi Meat. Volgens de NOS zegt de KDS 'de lijn van de NVWA te volgen' en 'dat aanpassing naar aanleiding van een evaluatie altijd bespreekbaar is'.

Lees ook
Picnic stapt versneld over naar Beter Leven kip

Picnic stapt versneld over naar Beter Leven kip

Online supermarkt versnelt de overstap naar Beter Leven-kip. Vanaf 7 mei bezorgt de online supermarkt alleen nog maar verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. De kipvleeswaren volgen later.

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Met een nieuwe detectiemethode in een onderzoeksproject heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) medicijnresten in rundvlees aangetroffen. Het gaat volgens NVWA om beperkte overschrijdingen die een minimaal risico voor de volksgezondheid kunnen geven. Het vlees is daarom uit de markt gehaald.

Code of Conduct van COV aangescherpt

Code of Conduct van COV aangescherpt

De Code of Conduct van de COV is aangescherpt met extra waarborgen voor dierenwelzijn. Op de jaarlijkse openbare ledenvergadering heeft voorzitter Laurens Hoedemaker de aangescherpte afspraken aangeboden aan Hugo van Kasteel, Directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het Ministerie van Landbouw (LNV).