NVWA vermoedt fraude bij tracering van vlees

17 november 2023 Redactie Vleesmagazine Pixabay
De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en  Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft drie verdachten aangehouden op verdenking van fraude bij de tracering van vlees. Dat maakt NVWA vandaag, 17 november, bekend.

“Het gaat om leidinggevenden/medewerkers van een slachthuis en een handelshuis in het zuiden van Nederland”, meldt NVWA. Ze verdenken de drie van vervalsing van de documenten over de bestemming van vlees en zo opzettelijk onjuiste informatie hebben verstrekt bij een terughaalactie in 2022. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Achtergrond

Bij een monstername in de zomer van 2022 troffen inspecteurs van NVWA een te hoog gehalte van een ontwormingsmiddel aan in de lever van een geslacht varken. Uit onderzoek bleek dat 390 varkens kort voor de slacht waren behandeld met dat geneesmiddel. De gevonden residuen leverden geen acuut gevaar voor de volksgezondheid op, maar overschreed wel de wettelijke limiet. Het vlees van de 390 varkens was daardoor ongeschikt voor consumptie en moest van de markt gehaald worden.

Fraude vleestracering

“Het slachthuis en een handelshuis hebben meerdere keren gegevens over de bestemming van dat vlees aan de NVWA verstrekt. Die gegevens bleken niet te kloppen. Daarom startte de NVWA-IOD een strafrechtelijk onderzoek”, meldt NVWA. “De NVWA heeft de verstrekte informatie destijds direct beoordeeld. Daaruit bleek dat de bedrijven niet in staat waren om aan te tonen waar de producten van de met het ontwormingsmiddel behandelde varkens heen waren gegaan. Daarom heeft de NVWA de bedrijven opgedragen om het vlees van alle varkens die op dezelfde dag waren geslacht – in totaal zo’n 18.000 - van de markt te halen. De NVWA-IOD vermoedt dat de bedrijven opzettelijk onjuiste informatie verstrekten om te proberen het terughalen van de hele dagproductie te voorkomen. Na bestuursrechtelijk ingrijpen hebben het slachthuis en het handelshuis inmiddels wel een werkend traceringssysteem.”

 

Altijd op de hoogte blijven?