NVWA stopt ICT-project door torenhoge kosten

NVWA overlegt over eiercrisis

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stopt per direct met de ontwikkeling en invoering van een nieuw ICT-systeem.

Het project van de voedselwaakhond kampte al met zware kostenoverschrijdingen en dreigde nog eens tientallen miljoenen euro’s duurder uit te vallen. Dat meldt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na onderzoek door Bureau ICT-toetsing. Uit dat onderzoek blijkt dat zowel de meerkosten als de vertraging erger zijn dan gedacht. Ook worden de doelen van het programma, dat toezichthouders moet helpen bij hun werkzaamheden, niet gehaald.

Al €65 miljoen uitgegeven

Voor de ICT-vernieuwing bij NVWA was oorspronkelijk €36 miljoen uitgetrokken. Vorig jaar werd al duidelijk dat de werkelijke kosten zouden oplopen tot minstens €95 miljoen. Het nieuwe systeem zou bovendien pas in 2021 klaar zijn, bijna twee jaar later dan gepland. Inmiddels is al zo’n €65 miljoen uitgegeven aan het ICT-project. Schouten gaat samen met de NVWA bekijken hoe het nu verder moet, en hoe die investeringen zo goed mogelijk alsnog benut kunnen worden. Ook wordt onderzocht hoe de bestaande ICT-systemen toekomstbestendig kunnen worden gemaakt.

Lees ook
Scherp toezicht NVWA op onbedwelmd slachten tijdens het Offerfeest

Scherp toezicht NVWA op onbedwelmd slachten tijdens het Offerfeest

Tijdens het Offerfeest 2022 houden dierenartsen van de NVWA scherp toezicht op het doden van dieren. Niet alleen zijn er in elk slachthuis dierenartsen aanwezig, ook houden NVWA, de politie en de Veiligheidsregio's extra controles.

NVWA sluit slachthuis Midden Nederland

NVWA sluit slachthuis Midden Nederland

Vanwege mistanden op het gebied van dierenwelzijn schorst de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de slachthuiserkenning van een middelgrote slachterij in Midden-Nederland. Het is niet bekend om welk slachthuis het gaat.

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag 16 juli vier pallets met vlees in beslag genomen in Den Haag. De NVWA doet onderzoek naar valsheid in geschrifte bij illegale import van vleesproducten vermoedelijk afkomstig uit China.