NVWA publiceert slachthuismonitor eerste helft 2022

23 mei 2023 Redactie Vleesmagazine Pixabay

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde 22 mei 2023 de slachthuismonitor over de eerste helft van 2022. NVWA meldt 5.700 tekortkomingen in de 39 grote Nederlandse roodvlees- en pluimveeslachthuizen. Het gaat hier om een breed scala van overtredingen, variërend van een verkeerde stikker tot problemen met hygiëne en dierenwelzijn.

Van de 5.700 tekortkomingen hadden de meeste overtredingen betrekking op de hygïene, meldt NVWA, 1400 gingen over dierenwelzijn. Uiteindelijk leidde de tekortkomingen tot 401 waarschuwingen of boetes. De roodvleesslachterijen ontvingen 70 schriftelijke waarschuwingen en 62 boetes, terwijl pluimveeslachterijen 147 waarschuwingen en 122 boetes kregen.

Toezicht vleessector

Gerard Bakker, inspecteur-generaal van de NVWA, vindt dat het te vaak misgaat in slachthuizen en vindt dat slachthuizen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Het gaat te vaak mis en het moet beter”. Dierenwelzijn is belangrijk voor de vleessector en er gebeurt heel veel om overtredingen te voorkomen. Slachthuizen zorgen zelf voor interne kwaliteitscontrole, er hangen camera’s waarmee de onderneming 24/7 kan meekijken en beelden kan terugkijken, en er is permanent toezicht van de NVWA. “Er is geen sector met zoveel toezicht”, zei Dé van Riet van Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nog in maart 2023.

Breed scala van overtredingen

Daarnaast omvatten de NVWA gemelde tekortkomingen een breed scala aan overtredingen. Niet elke overtreding is een misstand. Dat vindt ook Gert-Jan Oplaat van Nepluvi, de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie. “Het gaat ook om een sticker die aan de ene kant van de deur zit, terwijl hij eigenlijk aan de andere kant moet”, geeft hij als voorbeeld in een reactie aan NOS. Ook spreekt hij tegen dat er op grote schaal dingen misgaan. De controles in de pluimveeslachterijen zijn sinds 2019 met meer dan 50 procent toegenomen. “En het aantal waarschuwingen en boetes is gedaald”, aldus Oplaat.

Bron: NVWA

Altijd op de hoogte blijven?