De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit monitort voortdurend de hygiëne en dierenwelzijn in slachthuizen. Onlangs maakte de NVWA de resultaten van de controles van de eerste helft van 2017 bekend. Het blijkt dat roodvleesslachthuizen de wet- en regelgeving over het algemeen goed naleven, maar hygiëne karkassen kan beter. Bij roodvlees gaat het om vlees van runderen, paarden, varkens, schapen en geiten.
Grote, middelgrote en kleine slachthuizen
De meerderheid van de grote slachterijen scoort maximaal. Maar een klein aantal grote slachthuizen scoren minder goed in vergelijking met 2016. Deze slachthuizen halen het gemiddelde van de grote slachthuizen naar beneden. De NVWA constateert vooral problemen omtrent de hygiëne. Zo daalde de aanvoer van schone dieren, is er meer verontreiniging tijdens het slachtproces, wat weer leidt tot meer vervuiling op het eindproduct.
De middelgrote en kleine slachterijen scoren beter dan in 2016. Hier ziet de NVWA een stijgende naleving bij de hygiëne van karkassen. En ook op het gebied van dierenwelzijn geldt dat de kleine en middelgrote slachterijen beter scoren dan de grote. Het is de bedoeling dat de NVWA begin volgend jaar de bedrijfsnamen openbaar maakt in de naleefmonitor.
Plan van aanpak NVWA
In 2014 stelde de NVWA het 'Plan van aanpak NVWA' op. Hierdoor is er nu een uniforme manier van toezicht houden. Sinds 2015 controleren de inspecteurs slachthuizen aan de hand van dagelijkse controlelijsten. De nadruk ligt op risico-onderdelen als hygiënisch werken en dierenwelzijn. Zo ontstaat er een duidelijk beeld over de naleving bij een bedrijf. Dat beeld bespreekt de NVWA met de individuele slachthuizen. Wanneer een slachthuis langere tijd goed presteert kan het aantal controles omlaag. Bij niet-naleving gaat het aantal controles juist omhoog.
Slachthuizen zijn zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Daar waar dit niet gebeurt, grijpt de NVWA in. Sinds de start van de nieuwe manier van toezicht houden heeft de NVWA tienduizenden inspecties uitgevoerd bij de roodvleesslachthuizen. Hieruit blijkt dat de naleving is verbeterd en dat bedrijven vaker uit zichzelf voldoen aan wet- en regelgeving.
Infographics
Om een goed beeld te geven van de naleving op het gebied van hygiënisch werken en dierenwelzijn heeft de NVWA infographics laten maken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen grote slachthuizen en kleine en middelgrote slachthuizen. De grote roodvleesslachthuizen staan onder permanent toezicht van de NVWA en nemen 90 procent van de productie voor hun rekening. De overige 10 procent van de productie is afkomstig van kleine en middelgrote slachthuizen. Daar wordt incidenteel tot enkele dagen per week geslacht.
Bij de infographics voor de grote roodvleesslachthuizen is ook een zogeheten puntenwolk te zien. Daarin is de gemiddelde naleving te zien, maar ook hoe individuele bedrijven scoren ten opzicht van dat gemiddelde. Dat is op dit moment nog zonder de namen van de betrokken bedrijven. De NVWA streeft ernaar begin volgend jaar de controlegegevens inclusief bedrijfsnamen actief openbaar te maken.
- KNS
De KNS vindt dat zowel grote als kleinere slachterijen het maximale moeten doen voor op hygiëne en dierenwelzijn. De branche organisatie gelooft dat het openbaar maken van bedrijfsresultaten gaat leiden tot betere naleving van wet- en regelgeving. Daarom is de KNS niet tegen openbaarmaking van bedrijfsresultaten als deze gebaseerd zijn op voldoende meetgegevens.