NVWA: Geen besmet Braziliaans vlees in Nederland

21 maart 2017

De Nederlandse Voedsel en -Warenautoriteit (NVWA) heeft geen aanwijzingen dat er besmet Braziliaans vlees, waar mensen ziek van kunnen worden, op de Nederlandse markt is beland.  Een woordvoerder van de voedseltoezichthouder zegt dat er geen reden is om mensen nu te waarschuwen.

Braziliaans vleesschandaal

Vorige week kwam een groot Braziliaanse vleesschandaal aan het licht. Twee grote vleesverwerkende bedrijven uit Brazilië, JBS en BRF, hebben bedorven vlees opnieuw verpakt en op de markt gebracht. Mogelijk is een een deel naar Europa verzonden. Volgens de NVWA-woordvoerder staan de twee bedrijven al langere tijd op een lijst staan waarvan het geïmporteerde vlees voor 100 procent wordt gecontroleerd.

Paardenvleesschandaal

Voedselwaakhond Foodwatch beschuldigde de NVWA er maandag van niets geleerd te hebben van het eerdere paardenvleesschandaal. Zij vinden dat de NVWA wederom te weinig informatie geeft. “De NVWA heeft niets geleerd van het paardenvleesschandaal en laat consumenten opnieuw in de steek door hen niet te informeren” stelt Foodwatch.

De Europese Commissie

De Europese Commissie heeft intussen maatregelen genomen om de import van een deel van het vlees uit Brazilië stop te zetten. Brazilië laat verdachte bedrijven voorlopig geen vlees naar Europa exporteren.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?