New-Meat, 100% plantaardig met de smaak en textuur van vlees

Horecava 2023 Redifine Meat

“We denken dat we uiteindelijk de koe kunnen verslaan”, zegt Edwin Bark, senior vicepresident bij Redefine Meat. Het bedrijf maakt 100% plantaardige producten met de smaak en textuur van vlees. Ze zijn de overall winnaar van de Horecava Innovation Award die op 9 januari uitgereikt zijn op Horecava.  

Redefine Meat is in 2018 opgericht en heeft inmiddels vijftien producten in het assortiment in de categorieën pulled, gehakt en hele stukken vlees, de zogenaamde whole-cuts. Deze producten worden geserveerd in honderden restaurants in Nederland en in het buitenland. In Israël – waar het bedrijf vandaan komt – ligt het ‘nieuwe vlees’ ook al bij slagers in de winkel.

Innovation awards
Edwin Bark vertelt dat Redefine Meat de winst van de Horecava Innovation Award mede te danken heeft aan het feit dat de jury gelooft dat er voor het bedrijf nog veel kansen liggen. “Redefine Meat is opgericht omdat we geloven dat de liefde voor vlees bij consumenten zal blijven bestaan, maar het systeem waarin we dat nu produceren onhoudbaar is in de toekomst. We richten ons dan ook niet specifiek op vegetariërs en veganisten, maar juist op vleeseters”, vertelt Bark op de Horecava.  

Horecava 2023 Redefine Meat

Technologische ontwikkeling
Redefine Meat is een foodtechnologie bedrijf. Bij Research & Development-afdeling van het bedrijf werken inmiddels zo’n  tachtig mensen hard aan de doorontwikkeling van de producten en de technologie waarmee het gemaakt wordt. “Als we na ongeveer vier jaar ontwikkelwerk al zo ver zijn gekomen, kunnen we over nog eens vijf jaar misschien wel vlees namaken dat consistenter en beter is dan dat van de koe”, zegt Bark. Redefine Meat wil uiteindelijk alle delen van het lam, de koe en het varken na kunnen maken. 

De whole-cuts waarmee Redefine Meat zich op dit moment wil onderscheiden van andere producenten bestaan uit drie delen; geprint ‘spierweefsel’, plantaardig vet en ‘bloed’ van onder meer bietensap. De producten van Redefine Meat zijn vrij van genetisch gemodificeerde soja en in de toekomst wil het bedrijf liefst zo veel mogelijk regionale soja in de producten gebruiken. Want dat Redefine Meat nog niet is uitontwikkeld, is nog zacht uitgedrukt. “Ik verwacht dat de ontwikkelingen op het gebied van new meat en de bijbehorende technologie snel blijven gaan en dat we over vijf jaar misschien op onze huidige printer terugkijken zoals we nu naar de Apple Macintosh uit de jaren tachtig kijken”, besluit Bark.

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
‘Plantaardige eiwitten bieden oplossing’

‘Plantaardige eiwitten bieden oplossing’

Volgens recente schattingen van de VN groeit de wereldbevolking van circa 8 miljard mensen nu, naar circa 10 miljard in 2050. Daarmee staat de wereld voor een groot aantal uitdagingen waarvan het verbouwen van voldoende voedsel er één is. “

Innovaties

Innovaties

Ik ken geen slager die er niet mee bezig is. Slagers zijn altijd op zoek naar innovaties voor hun klanten. Op zoek naar een andere manier van uitsnijden, voorgegaarde producten en vooral naar lekkere – liefst gezonde – kant-en-klaarmaaltijden.

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive maakt bekend de productie op te schalen. Daarnaast introduceert de Nederlandse startup twee nieuwe ingrediënten: LowSalt en Bee-free-Honey.