Nederlanders willen dagelijks vlees op hun bord

16 maart 2017

Veel Nederlanders eten graag vlees. 45 procent eet iedere dag vlees en bijna 40 procent van de vleeseters ziet de voordelen van minder vlees eten niet in. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar TNS onder 1.000 respondenten in opdracht van HelloFresh.

Onderzoek

Eind januari gaf Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het advies dat Nederlanders minder vlees moeten eten. Dat is beter voor onze gezondheid en het milieu. Maar het onderzoek van Kantar TNS toont dat Nederlanders veel waarde hechten aan een stukje vlees. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en één op de vijf denkt dat zij met een vleesloos gerecht voedingsstoffen tekort komen. 80 procent drinkt liever nooit meer bier dan dat zij vlees eten opgeven.

Vleeseters

Bijna 70 procent van de vleeseters zegt gehecht te zijn aan een stukje vlees op het bord. Een barbecue of stamppot is zonder vlees volgens driekwart van hen een barbecue of een stamppot niet compleet. De meerderheid is ervan overtuigd dat de mens van nature een vleeseter is. 45 procent geeft aan dagelijks vlees te eten en hetzelfde percentage is van mening dat dit ook gezond is.

Verschil tussen man en vrouw

Het lijkt erop dat mannen grotere vleesliefhebbers zijn dan vrouwen. 50 procent van de mannen eet dagelijks vlees. Bij vrouwen is dit 39 procent. Het zijn vooral mannen die van mening zijn dat elke dag een stukje vlees eten goed is voor de gezondheid. Voor de helft van hen is vlees bij een traditioneel Hollands aardappel-groente-vleesgerecht het belangrijkste onderdeel; bij vrouwen is dat 32 procent. Twee derde van de vrouwen gelooft dat er voldoende alternatieven zijn om lekker en voedzaam vegetarisch te koken. De helft van de mannen geloven dit niet.

Groene Maandag

Eén op de vijf vleeseters wil minder vlees willen eten dan zij nu doen, maar weten niet goed hoe zij hierin kunnen veranderen. De helft van hen staat ervoor open om één vleesgerecht per week te vervangen voor een vegetarisch gerecht. Met de campagne Groene Maandag starten consumenten de week op maandag met een gerecht zonder vlees en meer groenten.

Altijd op de hoogte blijven?