Nederlanders eten jaarlijks bijna 36 kilo vlees

Vlees_unsplash

Foto: José Ignacio Pompé, Unsplash

De Nederlandse vleesconsumptie ligt op bijna 36 kilo per jaar. Mannen eten gemiddeld 800 gram per week, vrouwen 550 gram. Dat is meer dan het advies van de Schijf van Vijf, namelijk maximaal 500 gram vlees. Het Voedingscentrum advisieert meer plantaardig en minder dierlijk eten. Dat is beter voor de gezondheid en het milieu. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat veel Nederlanders hier al mee bezig zijn.

Motivaction voerde het onderzoek, waaraan 1.038 Nederlanders in de leeftijd van 18-80 jaar deelnamen, uit voor het Voedingscentrum. Het doel van het onderzoek was inzicht krijgen in vleesconsumptie en de daarbij horende motivaties en belemmeringen om te minderen met vlees eten onder verschillende subgroepen. 

Minder vlees

Volgens het onderzoek zegt 38 procent van de Nederlanders de laatste jaren bewust minder vlees te eten en 5 procent wil hier binnenkort mee starten. 20 procent denk weleens na over minder vlees eten maar heeft nog geen actie ondernomen. 17 procent heeft er nooit overnagedacht en 18 procent heeft er wel over nagedacht maar is niet van plan te minderen. 

De redenen die gegeven worden voor minder vlees eten zijn milieu (37 procent), dierenwelzijn (34 procent) en gezondheid (27 procent). 41 procent zegt dagelijks vlees eten niet meer van deze tijd te vinden. Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum: “Veel mensen willen duurzaam en gezond eten en passen daar hun gewoontes op aan. Zij eten daarom één of meerdere dagen in de week wat anders dan vlees bij de avondmaaltijd.”

Vijf dagen per week

7 op de 10 Nederlanders zegt maximaal vijf dagen per week vlees te eten bij de avondmaaltijd. Een derde geeft aan dit hooguit drie dagen per week te doen. Kip is het meest populair. 76 procent van de vleeseters eten dit minimaal een keer per week. 

Flexitariërs vervangen vlees met kant-en-klare vleesvervangers (52 procent), ei (51 procent), peulvruchten (45 procent) en noten (28 procent). Op de vraag of waarom ze niet nog minder vlees eten geeft 31 procent als reden dat ze vlees te lekker vinden. Voor vleeseter geldt hetzelfde. 53 procent geeft als reden dat vlees eten te lekker is, 41 procent zegt gewend te zijn aan vlees eten en 33 procent vindt dat vlees eten echt bij hen hoort (33%).

Bron: Voedingscentrum

 

Dossiers
Lees ook
Als het aan de politiek ligt, komt er een voedselakkoord

Als het aan de politiek ligt, komt er een voedselakkoord

Duurzame landbouw, economische groei in de food sector en een integraal voedselbeleid. Dáár draaide het eerste verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar om. Het voedselbeleid moet beter: een beter perspectief voor de boeren voor duurzame landbouw, ruimte voor ondernemers en een Deltaplan voor integraal voedselbeleid en dat voor...

Barbecue 2020: kleinere groepen en hamburger blijft favoriet

Barbecue 2020: kleinere groepen en hamburger blijft favoriet

De coronaperiode heeft zijn weerslag op het barbecuegedrag van Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van De Barbecue Boer. Veel mensen barbecueën alleen met het eigen gezin. Daarbij blijft de hamburger favoriet.De webshop in barbecuecatering ondervroeg haar klanten en daarvan gaf 42 procent aan alleen met het gezin te barbecueën in coronatijd. 31 procent...

Gaan we door corona minder vlees eten?

Gaan we door corona minder vlees eten?

Het ontstaan van een uitbraak van het coronavirus op een versmarkt in China en de vele uitbraken van corona in slachthuizen geven stof tot nadenken. Zorgt corona voor een verminderde vleesconsumptie en een versnelde plantaardige transitie? VMT zocht het uit en deed een rondvraag bij verschillende experts.Tiny van Boekel, tot vorig jaar hoogleraar voedseltechnologie...