Nederlander eet één dag per week minder vlees dan 6 jaar geleden

Recept van Paul van Trigt voor Vleesmagazine

41 procent van alle Nederlanders eet minder vlees sinds er recente misstanden in de vleessector, zoals de stalbrand in Erichem, aan het licht komen. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Vegamonitor van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Panelwizard.

Bij de stalbrand in het Gelderse Erichem afgelopen donderdag kwamen 20.000 varkens om het leven. 66 procent is bereid om (nog) minder vlees te eten als dit helpt om stalbranden en andere misstanden te voorkomen. 88 procent vindt dat de overheid dringend meer aandacht moet besteden aan dierenwelzijn bij slachthuizen en grote koeien- en varkensstallen.

Van 5,7 naar 4,8 dagen per week vlees

De vleesconsumptie blijft verder dalen, blijkt uit de Vegamonitor. Het gemiddeld aantal dagen dat wij vlees eten, neemt af. Aten we in 2011 nog gemiddeld 5,7 dagen per week vlees, nu is dat 4,8 dagen per week. De vleesconsumptie neemt jaarlijks met 1 kilo per Nederlander af, blijkt ook cijfers van het CBS. Natuur & Milieu voert sinds 2011 campagne voor het eten van minder vlees.

Eén miljoen auto’s

‘De productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Eén dag per week minder vlees eten, staat gelijk aan één miljoen minder auto’s op de weg,’ aldus Talitha Koek, woordvoerder bij Natuur & Milieu. 61 procent van alle ondervraagden is zich bewust van de impact van vleesproductie op het milieu, blijkt uit de enquête.

Vleesconsumptie neemt toe in horeca

Terwijl onze vleesconsumptie afneemt in het dagelijks leven, eten we in de horeca meer vlees. 70 procent bestelt een stukje vlees of kip bij het uit eten gaan. Dit percentage ligt nog iets hoger dan vorig jaar. 36 procent vindt dat het aanbod van vegetarische gerechten in restaurants te beperkt is en 34 procent zou meer keuze willen.

‘Hier ligt een schone taak voor de horeca: het aanbod van vegetarische gerechten op de kaart kan uitgebreider, zodat er meer keus is voor het toenemend aantal mensen dat vlees mindert. Veel restaurants houden het nu bij één vegetarisch gerecht versus een stuk of zeven vlees- of visgerechten. Niet meer van deze tijd. Minstens drie vegetarische gerechten op de kaart zijn nodig om het groeiend aantal vleesminderaars te bedienen,’ stelt Talitha Koek.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van 1051 Nederlanders van 16 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. Klik hier voor de onderzoeksverantwoording. De vraag over de stalbranden en misstanden afgelopen weekend is gesteld aan een representatieve groep van 661 Nederlanders.

Lees ook
KLM schrapt vlees van menu

KLM schrapt vlees van menu

KLM schrapt vlees van het menu van de toeristenklasse tijdens vluchten. Dit laat de luchtvaartmaatschappij weten aan De Telegraaf. De maatregel is niet in het kader van bezuinigingen, maar is onderdeel van het thema verduurzamen binnen de maatschappij. In de toeristenklasse wordt momenteel bij vluchten binnen Europa al geen vlees meer aangeboden;...

Bijna 16 procent minder slagers in tien jaar tijd

Bijna 16 procent minder slagers in tien jaar tijd

Tussen 2011 en 2021 is 15,9 procent van het totaal aantal slagersbedrijven in Nederland van het toneel verdwenen. Begin 2011 waren er 2.270 slagersbedrijven, in 2021 waren er nog maar 1.910 over. De grootste terugloop had plaats bij de kleinere bedrijven. Groei in aantal kwam echter ook voor en wel bij de grotere slagers. Dit blijkt uit een analyse...

Nederlandse economie groeit weer

Nederlandse economie groeit weer

De Nederlandse economie groeide het tweede kwartaal van 2021 met 3,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, maar door de versoepelingen van de maatregelen is er weer groei.