Nederland mindert als eerste op vlees en pasta

24 juni 2014 Eric Schuurman Als er echt bezuinigd moet worden: dan ook op vlees. Foto: Roel Dijkstra.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan te gaan minderen met bepaalde voedselproducten. Daarbij zijn vlees en pasta de producten die het meest opvallen. Dat blijkt uit de Foodmonitor, waarin consumenten gevraagd werd voor een tiental voedingsmiddelen aan te geven waarop ze zouden minderen.

Dat consumenten aangeven dat ze willen minderen op vlees is niet zo verwonderlijk. Dat zal hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met de prijs: de consument moet besparen, en doet dat op dure producten. Maar het heeft ook te maken met duurzaamheid, gezondheid en het consumentenvertrouwen, na alle schandalen in de sector.

Of de consument echt gaat minderen met vlees, is een tweede. Over consumptiecijfers is weinig gepubliceerd. Het lijkt erop dat er nog niet echt een daling te zien is. Rationeel gezien zegt de consument wel te gaan minderen. Maar in de praktijk blijkt de consument vast te houden aan eetgewoontes. Het feit dat de consument er over nadenkt laat wel iets zien van een besef dat er iets moet veranderen.

Vleesproducenten kunnen mogelijk volume kwijtraken, maar ze kunnen ook in spelen op de behoefte aan minderen. Door bijvoorbeeld kleinere porties van betere kwaliteit te verkopen. De ontwikkelingen in de markt laten zien dat er in ieder geval wel op ingespeeld wordt door andere producenten. Zo zijn de vleesvervangers steeds beter van kwaliteit en bijna niet meer van echt vlees te onderscheiden. Ook worden producten als insecten serieus bekeken als alternatieve eiwitbron. Het laat zien dat de meeste consumenten open staan voor alternatieven, mits die echt lekker zijn.

Altijd op de hoogte blijven?