Lokaal eten neemt door coronavirus een vlucht

support-your-locals2

Samuel Levie, worstmaker én medeoprichter van campagnebureau Food Cabinet, zette twee weken geleden met een aantal andere Amsterdamse producenten de eerste Support Your Locals foodbox op. Hij spoort andere ondernemers aan om hetzelfde te doen.

Door de coronacrisis en het sluiten van de horeca kunnen veel lokale voedselproducenten hun reguliere afzet niet meer kwijt. Zij zoeken creatieve oplossingen om hun brood, zuivel, verse groenten en fruit direct te verkopen aan de consument. Inmiddels bruist het van de lokale voedselaanbieders verspreid door heel Nederland. Deze beweging, die organisch ontstond, wordt nu in samenwerking met de Taskforce Korte Keten uitgebreid naar een landelijke campagne waarin lokale producenten de hoofdrol spelen.

Inmiddels zijn alle ‘Support Your Locals’ initiatieven, van foodbox tot boerderijwinkel. Via deze website kunnen consumenten makkelijk de weg vinden naar een voedselproducent of foodbox bij hen in de buurt, lokale helden direct steunen en tegelijkertijd genieten van lekkere, gezonde en duurzame producten.

Oproep

De landelijke beweging Support Your Locals roept heel Nederland op om zoveel mogelijk lokale voedselproducenten te steunen en vanaf nu te kiezen voor lokaal, en te streven naar kortere voedselketens nu én na de crisis. Van de speciaalzaak om de hoek tot de boerderij aan rand van de stad. Kortere voedselketens helpen de C02-uitstoot van de logistiek te beperken, zorgen voor een eerlijke prijs voor de producent en vergroten het voedselbewustzijn.

Op  www.supportyourlocalsnl.nl bundelen inmiddels meer dan vijftig lokale voedselproducenten hun krachten en zijn tientallen foodboxen te vinden die ontstonden uit nieuwe samenwerkingen. ‘Deze crisis levert veel uitdagingen op, die we nu moeten oplossen zodat lokale voedselproducenten overeind blijven en straks weer aan onder meer de horeca kunnen leveren’, zegt Samuel Levie. ‘Naast de korte termijn uitdagingen, legt deze crisis ook een groot structureel probleem bloot: de voedselketen in ons land kán en móet korter.’

Korte voedselketens

De Taskforce Korte Keten helpt lokale voedselproducenten bij de missie om korte voedselketens op te zetten. ‘De crisis maakt onze wereld een stuk kleiner’, vertelt Drees Peter van den Bosch, voorzitter van stichting Taskforce Korte Keten. ‘Het belang van overzichtelijke voedselketens waar we zelf invloed op hebben is zowel voor producent als consument belangrijker dan ooit. Laten we daarom deze crisis gebruiken om meer robuuste korte ketens op te zetten. Dat levert lekkerder en beter eten voor iedereen. Met deze campagne maken we lokaal voedsel heel zichtbaar en vindbaar voorde consument.’

In heel Nederland scharen bestaande en nieuwe korte keten initiatieven zich onder de vlag van #supportyourlocalsNL. Van boerderijwinkels tot bakkers en ambachtelijke brouwers tot kaasmakers. Naast het bestaande aanbod van lokale producenten zijn er door de coronacrisis talloze nieuwe initiatieven ontstaan, verspreid door heel Nederland. Het complete overzicht met alle Support Your Locals initiatieven, foodboxen en aanbieders is hier te vinden en wordt momenteel dagelijks uitgebreid met initiatieven die zich bij de landelijke beweging aansluiten.

Enkele voorbeelden

In Zuidwolde (Drenthe) bundelden vier boeren hun krachten om mensen in hun regio te voorzien van pakketten gevuld met lokaal bereide lekkernijen: vis, brood, kaas en zuivel. ‘We laten zien dat de korte voedselketen, lokale producten rechtstreeks aan de consument zonder tussenkomst van een andere partij, heel goed haalbaar is’, aldus initiatiefnemer Edwin Vis. ‘Met wat extra inspanning en door de kosten en arbeid te delen, lukt het ons om de allerlekkerste streekproducten bij de consument te brengen. Er zijn inmiddels al meer dan zestig pakketten verkocht, waarvan we de eersten – geheel in stijl - afleverden per tractor.’

Support-your-locals-240x300 Ruim 300 kilometer verderop in Zeeuws-Vlaanderen (Zeeland) vliegen de lokale foodboxen ook als warme broodjes over de toonbank. Liet Erpelinck, medeoprichter van de Support Your Locals Zeeuws-Vlaanderen box: ‘Het korte ketens element spreekt me erg aan omdat er, ook na de coronacrisis, iets moet veranderen in de manier waarop we met eten omgaan. Het is een mooie beweging om ons bij aan te sluiten in een tijd waarin onze eigen business grotendeels is weggevallen. Wij zijn ontzettend blij dat we in korte tijd al meer dan driehonderd boxen hebben verkochten hebben er vertrouwen in dat we, met elkaar, een structurele verandering in de keten teweeg kunnen brengen.’

Maaltijdboxen

Het Bredase korte keteninitiatief Boerschappen, dat inmiddels landelijk actief is, lanceerde in samenwerking met kookplatform Home Made Chefs maaltijdboxen waarin boeren hun overschottenontstaan door deze crisis op een rendabele manier kunnen verkopen. Consumenten kunnen deze pakketten door het hele land verkrijgen via drive-thru’s, waarvoor Rabobank haar parkeerplaatsen beschikbaar heeft gesteld.

Ook in Heemstede is inmiddels een initiatief gelanceerd door Esmée Beekman: de Smaak van Heemstede. ‘Als Heemstedenaar en ‘food fan’ heb ik belangeloos de fantastische landelijkbeweging #supportyourlocalsNL omarmd’, legt Beekman uit. ‘Samen met lokale winkeliers stellen wij foodboxen samen waar iedereen blij van wordt. Zo helpen wij lokale ondernemers die in deze moeilijke tijden omzet zien wegvallen de crisis door. Door korte ketens van producent naar consument te realiseren leveren we bovendien een duurzame bijdrage aan het milieu.’

Lees ook
Meer contact

Meer contact

Persoonlijk contact, het lijkt soms een toverwoord als het gaat om marketing en zaken doen, maar ik denk dat we in deze tijd na corona allemaal merken hoe bijzonder het eigenlijk is.

Marketing voor ondernemers met lef

Marketing voor ondernemers met lef

Veel ondernemers proberen klanten te lokken door hun kennis te delen. Helemaal verkeerd schrijft Aartjan van Erkel in zijn nieuwe boek Nummer 1. Hij gelooft dat je niet je kennis gratis moet delen, maar moet entertainen. “Stop met teachen, begin met teasen.”

Mogelijkheden tot betalings­uitstel

Mogelijkheden tot betalings­uitstel

Veel ondernemers hebben nog steeds te maken met liquiditeits­­problemen veroorzaakt door de coronacrisis. De speciale regeling voor uitstel van betaling is uitgebreid.