Landbouwminister verkozen tot Dierenverschrikker van 2018

schouten-dierverschrikker

Landbouwminister Carola Schouten is uitgeroepen tot Dierenverschrikker van 2018. Ruim 10.000 mensen brachten hun stem uit in de jaarlijkse verkiezing van Dier&Recht, die zich inzet voor de verbetering van dierenwelzijnswetten.

Vijfendertig procent van de deelnemers verkoos landbouwminister Carola Schouten tot Dierenverschrikker van 2018. Kalvermester Van Drie komt op een tweede plaats, de ING Bank eindigt als derde.

Ieder jaar nomineert de organisatie Dier&Recht, die zich zowel juridisch als via campagnes inzet voor de verbetering van dierenwelzijnswetten, vijf Nederlandse personen en organisaties die het leven van dieren sterk negatief hebben beïnvloed. Met 35 procent van de stemmen is de minister van Landbouw dit jaar verkozen tot de grootste veroorzaker van dierenleed.

Stalbranden en misstanden in slachterijen

Carola Schouten bleek als aanvoerder van het landbouwministerie het afgelopen jaar niet in staat om daadkrachtige maatregelen te nemen op zeer urgente en gevoelige dossiers als stalbranden, fraude met mest, misstanden in slachterijen en klimaatverandering door de vee-industrie. Hoewel de schandalen in de vee-industrie zich opstapelen, blijft minister Schouten erbij dat de sector de problemen zelf moet oplossen. Sinds zij minister is, stemt haar ChristenUnie in minder dan 5 procent van de gevallen vóór dierenwelzijn; in de vorige regeerperiode was dat nog 45 procent, aldus Dier&Recht.

Resultaten Dierenverschrikker 2018

  • De uitslag van de verkiezing ziet er als volgt uit:
  • Landbouwminister Carola Schouten 35%
  • Kalvermester Van Drie 28%
  • ING Bank 19%
  • Stichting Paardenmarkt Hedel 15%
  • H&M 2%

Deze genomineerden gaan volgens Dier&Recht ook niet vrijuit. Kalvermester Van Drie, ING Bank, de Stichting Paardenmarkt Hedel en kledingconcern H&M hebben vanwege hun dieronvriendelijke praktijken ook duizenden stemmen in de wacht gesleept.

Van Drie

Het verdienmodel van de grootste kalvermester van Europa: het dierenleed is voor de kalfjes, het kalfsvlees is voor het buitenland, de mestvervuiling is voor Nederland en de winst is voor Van Drie.

ING Bank

Ondanks alle stalbranden en vleesschandalen blijft ING Bank schaamteloos investeren in onveilige megastallen, veetransporten en vleesverwerkers vol structureel dierenleed.

Stichting Paardenmarkt Hedel

De paardenmarkt in Hedel kenmerkt zich door overvolle transportwagens, hardhandige handelaren en paniekerige paarden die langdurig vaststaan naast een lawaaiige kermis met veel aangeschoten feestpubliek.

H&M

H&M blijft tegen beter weten in kortsnuitige honden afbeelden op kledingstukken. Het bedrijf draagt hiermee bewust bij aan de groeiende populariteit van honden die ernstig lijden onder hun extreme uiterlijke kenmerken.

Lees ook
Vion wil dierenwelzijn verbeteren met virtuele koebril

Vion wil dierenwelzijn verbeteren met virtuele koebril

Vion introduceert een virtuele koebril om medewerkers op te leiden en de inrichting van stallen te optimaliseren. Deze koebril moet de wereld begrijpelijker maken voor dierenwelzijnsmaatregelen.

Superlijst Dierenwelzijn: Supermarkten hebben te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Superlijst Dierenwelzijn: Supermarkten hebben te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Supermarkten doen nog te weinig om het aandeel diervriendelijkere producten te vergroten en leggen hiervoor de verantwoordelijkheid bij de klanten. Dat blijkt uit het onderzoek Superlijst Dierenwelzijn naar in hoeverre supermarkten een voedingspatroon stimuleren dat bijdraagt aan een beter dierenwelzijn.

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Dat concludeert de Wageningen Live Stock Research in een vergelijkend onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen stelde op basis van reeds bekend onderzoeksmateriaal vast dat Nederlandse boeren vleeskippen, varkens en kalveren de afgelopen tien jaar een beter leven hebben kunnen bieden door verbeterde wetten en eisen van supermarkten.