Landbouwexport van vlees en zuivel gedaald

De landbouwexport van Nederland is voor het eerst sinds jaren gedaald en staat onder druk. In de eerste vier maanden van dit jaar lag de waarde 2,7 procent lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

De daling komt vooral door de Russische boycot, meldt het CBS. De landbouwexport vanuit Nederland naar Rusland daalde met bijna 40 procent. Met name de exportwaarde van zuivel, vee en vlees is gedaald. Bij vlees en vee is de daling 4,5 procent in vergelijking met de eerste periode in 2014 en bij zuivel gaat het om een vermindering van 8,5 procent.

Bloemen en planten

Met de export van bloemen en planten gaat het ook minder goed. De eerste vier maanden van 2015 werd in het buitenland voor €108 miljoen euro minder verkocht. Dat is een daling van 2,8 procent als je het met vorig jaar vergelijkt. De export van groenten en fruit daalde met 2,5 procent. Naast de Russische boycot speelt ook mee dat de prijzen van verschillende landbouwproducten (zoals melk en kaas) momenteel beduidend lager liggen dan een jaar eerder.

Lees ook
Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

In de eerste helft van dit jaar is er minder rundvlees naar de EU geëxporteerd, maar de export van whisky en zalm nam juist toe. Volgens de cijfers van de Britse Food & Drink Federation nam de totale export van eet- en drinkproducten met 16 procent af tot zo’n 4,9 miljard pond (circa 5,7 miljard euro). Dat is het laagste bedrag sinds...

CBS: Nederland grootste vleesexporteur EU

CBS: Nederland grootste vleesexporteur EU

Nederland is de grootste vleesexporteur van de EU, gevolgd door Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken. In 2020 exporteerde Nederland 3,6 miljard kilo vlees, goed voor 8,8 miljard euro. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor.

Jos Goebbels: ‘Meer begrip door duidelijke communicatie’

Jos Goebbels: ‘Meer begrip door duidelijke communicatie’

Corona had dit jaar grote impact op de sector, blikt Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) terug. ‘Ik ben heel trots dat onze vitale sector bij machte was om ondanks alle coronamaatregelen vlees te blijven produceren. Helaas werd tijdens de coronacrisis wederom duidelijk dat mensen met een oordeel over onze branche...