Klacht tegen Vion bij 'mensenrechtentribunaal

13 augustus 2012 redactie

Vion werkt mee aan ontbossing en slavenhandel, vindt MilieudefensieAMSTERDAM – Vion Food Group moet zich, als het aan Milieudefensie ligt, verantwoorden voor een 'mensenrechtentribunaal' in Wenen. Donderdag 11 mei dient de milieuclub een aanklacht in bij dit tribunaal.

Kern van de 'aanklacht' is dat de varkens die Vion slacht, worden gevoerd met Braziliaanse soja afkomstig uit gebieden waar sprake is van slavernij, illegale landonteigening en kap van tropische bossen.

Het tribunaal, dat wordt georganiseerd door een netwerk van Europese en Zuid-Amerikaanse maatschappelijke organisaties en het Permanent Peoples Tribunal, valt samen met een topconferentie van Europese en Latijns-Amerikaanse regeringsleiders in Wenen.

Basis voor de aanklacht is het rapport 'Van oerwoud tot kippenbout', dat Milieudefensie eind vorig jaar publiceerde. In de aanklacht worden naast Vion Food Group, de grootste producent van varkens- en rundvlees in Europa, ook veevoerproducenten Nutreco en Provimi, de supermarktketens Albert Heijn en Laurus en de Rabobank genoemd.

Zij worden er als keten van beschuldigd dat zij in hoog tempo ongerepte natuur in het Amazonegebied omzet in varkens- en kippenvoer.

Vion heeft al eerder gereageerd op de acties van Milieudefensie. Op 11 april nam het bedrijf nog een petitie in ontvangst. Vion deelt de mening van de milieuclub echter niet.

Voor de officiële reactie van Vion klik hier

Altijd op de hoogte blijven?